Το εργασιακό νομοσχέδιο και οι αλλαγές που περιέχει στον τρόπο εφαρμογής του ωραρίου εργασίας, βάζουν «φωτιά» στον φετινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το πρώτο κύμα των αντιδράσεων στα μέτρα αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς που έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, όπως και την Πέμπτη 6 Μαΐου οπότε θα πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) το οποίο διαφοροποιείται πλήρως από τον προγραμματισμό της Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με την διαρροή των επικείμενων μέτρων, γίνεται φανερό ότι το θέμα αυτό εξελίσσεται στην πρώτη σοβαρή πολιτική αναμέτρηση της κυβέρνησης αφενός, με την αντιπολίτευση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και την κοινωνία αφετέρου.

Την επόμενη εβδομάδα οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα οριστικοποιηθούν και αναμένεται – αμέσως μετά – να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Ως εκ τούτου η πολιτική και συνδικαλιστική σύγκρουση και αντιπαράθεση θα κορυφωθεί και θα δοκιμάσει τις κυβερνητικές αντοχές.

Στο θέμα αυτό όλες οι πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις είναι απέναντι.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο « αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα» και χαρακτηρίζει τον υπουργό Εργασίας ως «οδοστρωτήρα». Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας – λάστιχο και σε εργασία – χωρίς κανόνες – ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Η ΓΣΕΕ αναφερόμενη σε όσα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, που βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο», σημειώνει η Συνομοσπονδία και καλεί τα συνδικάτα σε ετοιμότητα αναφερόμενη «στο ενδεχόμενο και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων».

Τα συγκεκριμένα μέτρα «ετοιμάζονται εδώ και μήνες», έχουν συζητηθεί ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και σε ένα μεγάλο βαθμό αποτελούν κεντρική «επιλογή» της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης – που χειρίζεται το συγκεκριμένο εγχείρημα – χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «μια σημαντική μεταρρύθμιση» που προσαρμόζει την αγορά εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.

Ο βασικός κορμός των διατάξεών περιλαμβάνει: την μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου εργασίας, την αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στη βιομηχανία, την ευελιξία και στις επιλογές του τρόπου «επιστροφής» της επιπλέον απασχόλησης με την χρήση ακόμη και της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, τους νέους κανόνες για την τηλεργασία και την καθιέρωση ποινών για σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες