Για τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων χαλκού παγκοσμίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά, προειδοποιεί σε έκθεση της η Bank of America. Πάντως, ήδη με φόντο την ανάρρωση των οικονομιών και την ενίσχυση της ζήτησης οι διεθνείς τιμές των μετάλλων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με το χαλκό να αγγίζει και πάλι το ιστορικό υψηλό των 10.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο και τους αναλυτές να θεωρούν εφικτή την εκτόξευση του στα 20.000 δολάρια μέχρι το 2025.

Συγκεκριμένα, σε σημείωμα του ο ειδικευμένος σε θέματα commodities αναλυτής της BofA, Μάικλ Γουάιλντμερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ήδη τα αποθέματα χαλκού έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που βρίσκονταν προ 15ετίας με αποτέλεσμα να καλύπτουν περίπου τρεις εβδομάδες ζήτησης. Με δεδομένο λοιπόν πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει εκτόξευση της ζήτησης προβλέπεται και περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων, τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη.

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τα βασικά πρακτικά και περιβαλλοντολογικά δεδομένα, ο Γουάιλντμερ «βλέπει» εκτόξευση της τιμής του χαλκού τουλάχιστον στα επίπεδα των 13.000 δολαρίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τις ποσότητες, η BofA αναμένει ελλείψεις για το 2021 και 2022, πριν η αγορά χαλκού σταθεροποιηθεί το διάστημα 2023 και 2024, για να ακολουθήσει κατόπιν από το 2025 νέα «βουτιά».

Το «νέο πετρέλαιο»

Υπό την έννοια αυτή, αποκτά μεγάλη σημασία και η χρήση scrap μετάλλων μέσα από ανακύκλωση των υλικών, που αναμένεται να αυξηθεί από τους 4.200 μετρικούς τόνους το 2016 έως και τους 6.700 μετρικούς τόνους το 2025. Αν η πρόβλεψη αυτή από τη δευτερογενή χρήση των μετάλλων δεν επαληθευτεί, τότε ο ρυθμός εξάντλησης των αποθεμάτων θα επιταχυνθεί ήδη μέσα στην επόμενη τριετία, προκαλώντας ακόμη πιο βίαιη αύξηση στις διεθνείς τιμές του χαλκού, ίσως και στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο.

Δεν είναι τυχαίο πως σε τοποθέτηση του, ο Ντέιβιντ Νόιχαουζερ του hedge fund Livermore Partners, σε συνέντευξη του στο CNBC, χαρακτήρισε τον χαλκό ως «το νέο πετρέλαιο», με την τιμή του στις διεθνείς αγορές να παρουσιάζει έντονα ανοδική τάση προς την κατεύθυνση των 20.000 δολαρίων.

Πάντως, είναι σαφές πως η αντιμετώπιση της πανδημίας και το «reboot» των οικονομιών με τα μεγάλα πακέτα στήριξης έχουν πυροδοτήσει ένα συνολικό ράλι σε όλες τις τιμές των commodities, τόσο του πετρελαίου και των μετάλλων όσο και των βασικών αγροτικών προϊόντων, τροφοδοτώντας μια ανοδική πληθωριστική τάση που θα «περάσει» στο εμπόριο, στα προϊόντα και στα τρόφιμα. Εξέλιξη που προφανώς θα πρέπει να λάβουν υπόψη και οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες κατά τη χάραξη των επόμενων βημάτων στο μέτωπο της νομισματικής τους πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders