Στο συρτάρι μένουν τα όποια σχέδια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, με το ελληνικό δημόσιο να προσβλέπει σε μεγαλύτερη αξία από τον ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου τόνισε δύο φορές ότι δεν έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων θέμα κι άλλης μείωσης του ποσοστού μετοχών του ελληνικού δημοσίου, να πέσει δηλαδή κάτω από το 35,5%. Πηγές και από το περιβάλλον του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησης.

Όπως σημειώνουν άλλωστε πηγές, κάτι αντίστοιχο επιδιώχθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια με καλύτερες συνθήκες στην αγορά των πετρελαιοειδών και με τους δύο μετόχους, ελληνικό δημόσιο και όμιλος Λάτση, να επιδιώκουν να πουλήσουν από κοινού, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό. Η επανάληψη ενός τέτοιου εγχειρήματος, στην τρέχουσα συγκυρία, εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες δεν θα είχε καμία τύχη. Η στροφή της αγοράς ενέργειας αλλά και των funds σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα βάζει στον «πάγο» τα όποια σενάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, όπως προαναφέρθηκε, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «δεν γίνονται συζητήσεις για ιδιωτικοποίηση. Η προσπάθεια της διοίκησης είναι», συνέχισε, «να αυξήσει την αξία των ΕΛ.ΠΕ για λογαριασμό των μετόχων, να μετασχηματιστεί η εταιρία και να ενδυναμώσει και για τα επόμενα 30 χρόνια». Αυτό άλλωστε στοχεύει και το επενδυτικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σιάμισιης, στο πλαίσιο της επίτευξης υψηλότερων οικονομικών επιδόσεων και κυρίως από άλλους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επενδυτικών συνεργιών ανάμεσα σε θυγατρικές και επενδυτές. Έφερε ως παράδειγμα τη θυγατρική στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί π.χ. με ξένο επενδυτή στην ανάπτυξη ενός project στις ΑΠΕ.

Όπως και να χει, προτεραιότητα των δύο μετόχων στη φάση αυτή είναι η εφαρμογή του «Vision 2025» του ενεργειακού και του εταιρικού μετασχηματισμού και η χρηματοδότηση του με ιδιωτικά κεφάλαια 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε την αλλαγή της στάσης επενδυτών απέναντι στις αποφάσεις της διοίκησης να προχωρήσει στις αλλαγές του καταστατικού κάτι που αναμένεται να ανοίξει μεγαλύτερες πύλες εισόδου κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια