Σε ταμπλό του χρηματιστηρίου επανήλθε η μετοχή της Attica Bank μετά από διήμερη αναστολή διαπραγμάτευσης (Πέμπτη, Παρασκευή). Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση του ΧΑ, καθώς δεν είχαν υπογραφεί μέχρι και την περασμένη εβδομάδα από τον ορκωτό ελεγκτή, την KPMG, οι οικονομικές της καταστάσεις.

Τη Δευτέρα το πρωί οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, σημειώνοντας πως τα στοιχεία της τράπεζας είναι συνεπή με «τη συμπληρωματική έκθεση την οποία υπέβαλαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Attica Bank, στις 28 Απριλίου» και επετράπη η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως υπεύθυνη για την καθυστέρηση ήταν η KPMG, η οποία λόγω εσωτερικής αρρυθμίας δεν κατάφερε εγκαίρως να ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Η μετοχή της τράπεζας στην έναρξη της συνεδρίασης άνοιξε με σοβαρές απώλειες άνω του 25%. Η αλήθεια είναι πως το μέλλον της είναι αβέβαιο μετά την καταγραφή ζημιών 304 εκατ. ευρώ το 2020, τη συνεπακόλουθη ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της πάνω από 50%.

Τα επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο αυτό καλείται τους επόμενους μήνες να τρέξει σε μαραθώνιο για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της, με την αναζήτηση νέου επενδυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει τον έλεγχο της διοίκησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Θεόδωρου Πανταλάκη είναι η έκδοση των νέων μετοχών να προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο.

Προηγουμένως λόγω της ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία θα εκδοθούν μετοχές υπέρ του Δημοσίου, το οποίο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αποκτήσει σημαντικό ποσοστό στην τράπεζα.

Ο υπολογισμός των μετοχών που θα χρειαστεί να εκδοθούν για το Δημόσιο θα γίνει μετά την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούν από το 2018. Η υπογραφή τους αναμένεται μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Καλό το timing

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν πως το timing είναι πολύ καλό για να ξεκινήσει αυτή η μάχη. Δημόσιο και συστημικοί όμιλοι κινούνται προς την κατεύθυνση επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ολοκληρώσει με χαρακτηριστική άνεση όσες εκδόσεις έχουν επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα.

Από την αύξηση κεφαλαίου των 1,40 δισ. ευρώ της Πειραιώς που υπερκαλύφθηκε από ποιοτικούς διεθνείς επενδυτές, έως τους ομολογιακούς τραπεζικούς τίτλους που έχουν διατεθεί το τελευταίο διάστημα με πολύ χαμηλά επιτόκια και σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό.
Το ευνοϊκό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον αναμφίβολα θα βοηθήσει σημαντικά την Attica Bank στη μάχη που θα δώσει έως το τέλος του 2021. Αναγκαία συνθήκη όμως για να επιτευχθούν οι βασικοί της στόχοι αποτελεί η κατάρτιση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα οδηγήσει εν τέλει σε μία καθαρή, πιο ισχυρή κεφαλαιακά και δυνητικά πιο αποδοτική τράπεζα.

Η διοίκησή της εκτιμά ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορέσει να αφηγηθεί μία ελκυστική ιστορία, ικανή να προσελκύσει νέους επενδυτές που θα πιστέψουν στις προοπτικές ανάπτυξής της.
Αύξηση το φθινόπωρο

Από εκεί και πέρα, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα αναζητηθούν κατά βάση από στρατηγικό επενδυτή, που κατά τα φαινόμενα θα αποκτήσει και τον έλεγχο της Attica Bank.
Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο η διοίκησή της θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να παρουσιάσει ένα αφήγημα ανάπτυξης και κερδοφορίας για την προσέλκυση υποψηφίων που ενδιαφέρονται να ποντάρουν στην ανάκαμψη του εγχώριου συστήματος, μετά το πέρας της πανδημίας.

Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα καθαρίσει ο ισολογισμός της τράπεζας, με τη χρήση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», μέσω τιτλοποιήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την πιστωτική της επέκταση και την παραγωγή εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.