Στις φωνές που προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές για τις επιπτώσεις της διόγκωσης των πληθωριστικών πιέσεων προστέθηκε και η Λάελ Μπρέναρντ, η επικεφαλής της επιτροπής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Federal Reserve, επισημαίνοντας πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να δείξει «υπομονή» στη διατήρηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής της πολιτικής.

Μιλώντας στους «Financial Times», η κυρία Μπρέναρντ επανέλαβε και από την πλευρά της τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αν και παραδέχτηκε πως ρίσκα και απειλές εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως φάνηκε καθαρά από την τελευταία έκθεση για την απασχόληση, την τελευταία Παρασκευή.

Όμως, το νούμερο ένα καυτό θέμα των ημερών αφορά το ζήτημα του πληθωρισμού, εν όψει και της αυριανής δημοσίευσης των τελευταίων στοιχείων στις ΗΠΑ. Η κυρία Μπρέναρντ χαρακτήρισε την άνοδο των τιμών που συνοδεύει το άνοιγμα της αγοράς ως «μεταβατική» και δεδομένου πως θα εξυπηρετήσει τον στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας ξεκαθάρισε πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για τη σύσφιξη της πολιτικής.

«Μία παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού θα απαιτούσε όχι μόνο αυξήσεις των τιμών και των μισθών για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα (της αγοράς), αλλά και μια γενική πεποίθηση πως θα συνεχίσει να αυξάνεται σε έναν επίμονα ανοδικό ρυθμό» τόνισε χαρακτηριστικά στους «FT». Και αφού στις εκτιμήσεις της Fed ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο δεν υπάρχει, δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, η κυρία Μπρέναρντ, η οποία είναι στέλεχος των Δημοκρατικών, επέμεινε πως οι προοπτικές είναι θετικές. «Περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα στα επόμενα τρίμηνα, αν και διαφορετικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά μπορεί να οδηγήσουν σε άνισο ρυθμό προόδου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ