«Προίκα» 22,5 δισ. ευρώ δημιούργησε η πανδημία, ποσό το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Λόγω της επιβολής των lockdown με σκοπό τον περιορισμό της πανδημίας, υιοθετήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα που σκοπό είχαν να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Τα εν λόγω μέτρα στήριξης και ο περιορισμός στις μετακινήσεις συνέβαλαν στην αύξηση των καταθέσεων.

Από τα επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στις καταθέσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 – Μαρτίου 2021, πάνω από τα μισά, περίπου 12,04 δισ. ευρώ, προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 10,47 δισ. ευρώ αφορούν στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επιχειρηματικές καταθέσεις από 25,95 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020 αυξήθηκαν σε 36,42 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν από 116,28 δισ. ευρώ σε 128,32 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις παγκόσμια

Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά η τάση υπάρχει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο και είναι απόρροια της απότομης μείωσης της κατανάλωσης με διοικητικά μέτρα και όχι λόγω της ανάλογης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταναλωτές αποταμίευσαν συνολικά πάνω από 5 τρισ. δολάρια, ποσό που αναμφίβολα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, μόνο στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι καταναλωτές έβαλαν στην άκρη περί τα 4,7 τρισ. δολάρια, με μεγάλο πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. Εύλογα οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν με αποταμιεύσεις της τάξης των 2,5 τρισ. δολαρίων καθώς τα υψηλότερα εισοδήματα είναι αυτά που κατά κύριο λόγο αποταμίευσαν, ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα παγκοσμίως βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Υπολογίζοντας την επιπλέον αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ, τις ΗΠΑ ακολουθεί ο Καναδάς, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία.

Με την άρση των περιορισμών και τη σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, εκτιμάται ότι η αύξηση της αποταμίευσης θα βοηθήσει την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων που τελούν σήμερα σε προσωρινή αναστολή και θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τη μελλοντική αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Oxford Economics προβλέπει ότι οι οικονομίες της πανδημίας θα χρησιμοποιηθούν όπως οποιαδήποτε άλλη αύξηση πλούτου και το 5% των χρημάτων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο την οικονομία. Στο βασικό σενάριο, λοιπόν, οι ανεπτυγμένες οικονομίες συνολικά θα δεχθούν ώθηση της τάξης των 500 δισ. δολαρίων τη διετία 2021-22, μόνο από τις αποταμιεύσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία