Ο δαιμόνιος μάνατζερ έκανε πάλι το «θαύμα» του στέλνοντας τη φορά αυτή στα Τάρταρα το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη.

Όποιος δεν πρόλαβε να αγοράσει το αυτοκίνητο των ονείρων του επειδή δίσταζε να αποχωριστεί τα καλπάζοντα σε αξία bitcoin του, έχασε. Η Tesla δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές με bitcoin. Εντάξει, θα σκεφθεί κανείς, δεν χρειάζεται να πας στο ταμείο της εταιρείας για να πληρώσεις με το κρυπτονόμισμα. Μπορείς να το εξαργυρώσεις λίγο νωρίτερα και να εμφανιστείς με μιαν επιταγή σε δολάρια, σε ευρώ ή και σε γουάν.

Και όμως, το τουιτάρισμα του «Μίστερ Τέσλα» ότι για περιβαλλοντικούς λόγους δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin, έριξε αστραπιαία την αξία του κρυπτονομίσματος κατά 10%. Έριξε βέβαια και τις μετοχές της Tesla. Αλλά φαίνεται ότι το μεγάλο παιχνίδι ο Ίλον Μασκ το παίζει εσχάτως στις αγορές κρυπτοσυναλλαγμάτων.

Υποτιμητικές δηλώσεις

Η ιστορία εν συντομία έχει ως εξής: Προ ολίγων ωρών το τρομερό παιδί του αμερικανικού επιχειρηματικού στερεώματος έγραψε στο Twitter ότι ανησυχεί για την ταχεία αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη bitcoin και τις συναλλαγές με αυτό. «Ανησυχούμε κυρίως για την αύξηση των ρύπων άνθρακα που είναι οι χειρότεροι από όλους όσους εκπέμπουν τα καύσιμα. Τα κρυπτονομίσματα είναι καλή ιδέα. Αλλά δεν μπορεί να κοστίζει τόσο ακριβά στο περιβάλλον», απεφάνθη.

Μετά ο Μασκ πληροφόρησε το αγοραστικό κοινό ότι αναιρεί την ανακοίνωση του περασμένου Μαρτίου που είχε κάνει η Tesla ότι θα δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο συναλλαγής στις αγοραπωλησίες των προϊόντων της. Ένα μήνα νωρίτερα εξάλλου, το Φεβρουάριο, η κατασκευάστρια των διασημότερων (και αποκλειστικά) ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο είχε αποκαλύψει ότι είχε δαπανήσει (επενδύσει ακριβέστερα) 1,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει ικανές ποσότητες του μεγαλύτερου σε κυκλοφορία κρυπτονομίσματος. Η είδηση ανέβασε, όπως είναι φυσικό, κι άλλο τον αγοραστικό πυρετό για το bitcoin.

Το ερώτημα που αβίαστα ανακύπτει είναι αν ο εμβληματικός πολυ-επιστήμων και πολυ-επιχειρηματίας Ίλον Μασκ είχε πληροφορηθεί το Μάρτιο ή το Φεβρουάριο πώς γίνεται η εξόρυξη του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Προφανώς το είχε πληροφορηθεί. Αλλά έκτοτε έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και από απλούς καταναλωτές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Διότι το μείζον επιχείρημα της του Μασκ και της Tesla και της ιδέας της ηλεκτροκίνησης εξάλλου είναι η ανάγκη προώθησης μιας τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον. Μιας τεχνολογίας που θα αντικαταστήσει τους ενεργοβόρους και ρυπογόνους κινητήρες εσωτερικής καύσεως.

Παπαγαλάκι πολυτελείας

«Τα ζητήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν σήμερα μείζον κίνητρο για πολλούς επενδυτές. Και η Tesla είναι μια εταιρεία που δίνει έμφαση στην καθαρή ενέργεια, στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και εν γένει στη βιωσιμότητα», δήλωσε στο BBC η Τζούλια Λι της αυστραλέζικης επενδυτικής εταιρείας Burman Invest.

Η Λι πρόσθεσε, ωστόσο, και μια «κυνική», όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή της υπόθεσης. Σύμφωνα με αυτή, «η όλη ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα κίνηση του Ίλον Μασκ να επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως έχει κάνει σε πολλές ακόμα περιπτώσεις». Τον Απρίλιο εξάλλου η Tesla ανακοίνωσε εκτίναξη των κερδών της το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 438 εκατ. δολάρια από 16 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μεγάλο μέρος των κερδών της ήταν κεφαλαιακά, δεν προέρχονταν δηλαδή από τις πωλήσεις αυτοκινήτων αλλά από ρευστοποιήσεις bitcoin και περιβαλλοντικών πιστώσεων (πιστώσεων άνθρακα ειδικότερα, αφού τα αυτοκίνητά της δεν εκπέμπουν ρύπους και έχει σχετικά δικαιώματα για να εμπορεύεται).

Ρεπορτάζ του BBC υπενθυμίζει ότι ο Μασκ είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων, αφού με τα «τιτιβίσματά» του κατάφερε να μετατρέψει προ ολίγων ημερών ακόμα και το dogecoin, που ξεκίνησε σαν τρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα, σαν ανέκδοτο δηλαδή, στο τέταρτο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Ενας «βρώμικος» κόσμος

Είναι γνωστό βέβαια ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων όσο συνεχίζονται οι «εξορύξεις» τόσο μεγαλώνει, αφού για την εξόρυξη νέων νομισμάτων με την περίφημη τεχνολογία blockchain απαιτούνται όλο και πιο ισχυροί άρα και ενεργοβόροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η ενέργεια που απαιτούν για να λειτουργήσουν οι υπολογιστές αυτοί προέρχεται βέβαια ως επί το πλείστον από «βρώμικα» καύσιμα. Το 75% των εξορύξεων bitcoin πραγματοποιούνται σήμερα στην Κίνα. Και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τις εξορύξεις κρυπτονομισμάτων στον κόσμο είναι ανάλογο με το αποτύπωμα μιας εκ των 10 μεγαλύτερων πόλεων στην Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αντιτείνουν ότι και το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα για να λειτουργήσει απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, επίσης «βρόμικης» κατά κανόνα. «Σκεφτείτε», λένε, «πόσα εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κλάδο των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών εργάζονται με τη βοήθεια τεράστιων εξυπηρετητών (servers) σε κλιματιζόμενα γραφεία που για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται βέβαια ως επί το πλείστον από ορυκτά καύσιμα».

Ο ιδιοφυής αμερικανοκαναδός μηχανικός, εφευρέτης, επενδυτής Ιλον Μασκ, ο οποίος στις 28 Ιουνίου κλείνει τα 50 του χρόνια και κάποιοι λένε ότι το IQ του αρκεί όχι μόνο για να βράσεις αυγό αλλά και για να ψήσεις σπανακόπιτα, έχει καταφέρει να πείθει με τον πληθωρικό του χαρακτήρα και την «τρελίτσα» που πουλά, ότι στη ζωή του δεν ενεργεί υστερόβουλα, αλλά με αυθορμητισμό και ασυγκράτητη ορμή για δημιουργία και για… περιπέτειες. Ε, αν μέσα σε όλες τις περιπέτειες στις οποίες μπλέκεται (ακόμα και διαστημικές…) παίξει και λίγο το παπαγαλάκι του bitcoin δεν πειράζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto