Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, η οποία πέρα από τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας βρέθηκε ενώπιον και του κινδύνου μιας πρόωρης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει σήμερα σε νέα χαμηλά έξι μηνών.

Θυμίζουμε πως χθες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αιφνιδιαστική υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν οι φόβοι των επενδυτών πως η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής πιο γρήγορα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε κλυδωνισμούς στη Wall Street, αλλά προβλημάτισε και τις αναδυόμενες αγορές, όπως την τουρκική.

Έτσι, λοιπόν, το τουρκικό νόμισμα σημείωσε νέα πτώση κατά πάνω από 1% στις 8,4968 λίρες ανά δολάριο, ήτοι πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8,5789 λιρών που είχε «πιάσει» τον περασμένο Νοέμβριο, ανεβάζοντας τις απώλειες της για την εβδομάδα στο 3%. Μάλιστα, η πίεση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί αύριο, δεδομένου ότι οι τουρκικές αγορές ήταν σήμερα κλειστές λόγω της αργίας για το τέλος του Ραμαζανίου.

Θυμίζουμε πως το Μάρτιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε έναν ακόμη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, διότι διαφώνησε με την πολιτική συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων που είχε αποφασίσει η Τράπεζα, εξέλιξη που κλόνισε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και προκάλεσε νέους κλυδωνισμούς στο τουρκικό νόμισμα. Ειδικά δε, όταν η Τράπεζα, κατά την επόμενη συνεδρίαση της, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19%, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει. Έτσι, οι πιέσεις προς τη λίρα συντηρήθηκαν και μαζί η σταθερή συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή