Στην ελβετική βουλή θα έρθει το ζήτημα των δισεκατομμυρίων που έχασε ο τραπεζικός κολοσσός της Credit Suisse από την κατάρρευση του hedge fund Archegos και την χρεοκοπία της χρηματοδοτικής εταιρείας Greensill Capital, σε μια σπάνια περίπτωση παρέμβασης των ελβετικών αρχών στα τεκταινόμενα της τραπεζικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί προσπαθούν να κρατούν σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές με τη δράση του ιδιωτικού τομέα η κρίση που βιώνει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει, δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση από πελάτες και καταναλωτές. Έτσι, το επόμενο διήμερο το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Αν και παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσο η συζήτηση θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στη λήψη μέτρων για την ίδια την Credit Suisse, το βέβαιο είναι πως έχει αυξηθεί η πίεση για την ανάγκη να επανεξεταστούν και να σκληρύνουν συνολικά οι εποπτικοί κανόνες λειτουργίας των τραπεζών. Μια συζήτηση που σαφώς δεν θα είναι εύκολη!

Η ίδια η Credit Suisse δεν έχει αρνηθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει, με τον νέο πρόεδρο Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο να έχει μιλήσει για την μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση στην ιστορία της τράπεζας. Επίσης έχει δεσμευτεί σε έρευνα εις βάθος, ώστε να διαπιστωθεί τι πήγε στραβά.

Θυμίζουμε πως η τράπεζα έχασε πάνω από 5 δισ. δολάρια από την κατάρρευση του Archegos και της Greensill, με αποτέλεσμα και η μετοχή της να έχει πάρει τον… κατήφορο χάνοντας πάνω από 25% μέσα σε ένα μήνα. Όμως, το χειρότερο είναι το μέγεθος της επικοινωνιακής ζημιάς στο κύρος του Ομίλου, που οι αναλυτές εκτιμούν πως, μάλλον, δεν έχει φανεί ακόμη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Λισαβόνα: Σφίγγει τους υγειονομικούς περιορισμούς
Επικαιρότητα |

Λισαβόνα: Πιο αυστηρά μέτρα μετά την άνοδο των κρουσμάτων

Σε αντίθεση με τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή της Λισαβόνας τα Σαββατοκύριακα

Ξηρασία: Μπορεί να επιφέρει καταστροφή ανάλογη της πανδημίας
Green |

Καταστροφή ανάλογη της πανδημίας μπορεί να επιφέρει η ξηρασία

«Η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει», σχολίασε η επικεφαλής της έκθεσης του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για πιθανή, τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή