Στην ελβετική βουλή θα έρθει το ζήτημα των δισεκατομμυρίων που έχασε ο τραπεζικός κολοσσός της Credit Suisse από την κατάρρευση του hedge fund Archegos και την χρεοκοπία της χρηματοδοτικής εταιρείας Greensill Capital, σε μια σπάνια περίπτωση παρέμβασης των ελβετικών αρχών στα τεκταινόμενα της τραπεζικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως οι πολιτικοί προσπαθούν να κρατούν σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές με τη δράση του ιδιωτικού τομέα η κρίση που βιώνει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει, δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση από πελάτες και καταναλωτές. Έτσι, το επόμενο διήμερο το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Αν και παραμένει αδιευκρίνιστο το κατά πόσο η συζήτηση θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στη λήψη μέτρων για την ίδια την Credit Suisse, το βέβαιο είναι πως έχει αυξηθεί η πίεση για την ανάγκη να επανεξεταστούν και να σκληρύνουν συνολικά οι εποπτικοί κανόνες λειτουργίας των τραπεζών. Μια συζήτηση που σαφώς δεν θα είναι εύκολη!

Η ίδια η Credit Suisse δεν έχει αρνηθεί το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει, με τον νέο πρόεδρο Αντόνιο Χόρτα-Οζόριο να έχει μιλήσει για την μεγαλύτερη μέχρι τώρα πρόκληση στην ιστορία της τράπεζας. Επίσης έχει δεσμευτεί σε έρευνα εις βάθος, ώστε να διαπιστωθεί τι πήγε στραβά.

Θυμίζουμε πως η τράπεζα έχασε πάνω από 5 δισ. δολάρια από την κατάρρευση του Archegos και της Greensill, με αποτέλεσμα και η μετοχή της να έχει πάρει τον… κατήφορο χάνοντας πάνω από 25% μέσα σε ένα μήνα. Όμως, το χειρότερο είναι το μέγεθος της επικοινωνιακής ζημιάς στο κύρος του Ομίλου, που οι αναλυτές εκτιμούν πως, μάλλον, δεν έχει φανεί ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους