Πώς μια συστημική τράπεζα σαν την Credit Suisse κατάφερε να έχει κολοσσιαίες ζημιές ύψους 4,7 δις δολαρίων από την έκθεσή της σε ένα και μόνο hedge fund, το Archegos Capital Management; Γιατί χρειάστηκε να γίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στη Γουολ Στριτ μαζικές πωλήσεις των μετοχών που συνδέονται με την Archegos από την ελβετική τράπεζα για να κλείσουν οι ανοικτές θέσεις; Και ποιος τελικά ήταν ενήμερος από τη διοίκηση της τράπεζας για το μεγάλο ρίσκο που είχε αναληφθεί;

Τα καίρια και καυτά αυτά ερωτήματα τα θέτουν τώρα στην Credit Suisse οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και των ΗΠΑ, αλλά και οι ίδιοι της οι μέτοχοι και επενδυτές από τους οποίους ζητείται πλέον στήριξη 2 δις δολαρίων, κυρίως μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Η οικονομική στήριξη κρίθηκε απαραίτητη για να ενισχυθεί εκ νέου η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας μετά το σοκ της Archegos. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης καθαρή ζημιά 252 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (275 εκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο, λόγω της Archegos.

Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αναφέρει ευθέως ότι η FED εξετάζει το τι έγινε με την Archegos για να διασφαλιστεί πως αυτό «δεν θα ξαναγίνει» και η ειδική Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ζητά απευθείας εξηγήσεις από την Credit Suisse και άλλες τράπεζες για τις δουλειές τους με την Archegos, τότε τα πράγματα δείχνουν πόσο σοβαρά είναι. Στην Ευρώπη μάλιστα πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης δεν δίστασαν να συγκρίνουν τις ζημιές της τράπεζας από ένα και μόνο ντιλ με το σύνολο της κρατικής βοήθειας της Γαλλίας σε ολόκληρη την Air France -που ανήλθε σε αντίστοιχο ποσό.

Συνεχείς αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις μάλιστα είναι συνεχείς. Πηγές της Wall Street Journal ανέφεραν ότι η συνολική έκθεση της Credit Suisse Group AG σε επενδύσεις που σχετίζονταν με την Archegos ανήλθαν ούτε λίγο ούτε πολύ σε 20 δισ. δολάρια και ότι η τράπεζα δυσκολευόταν και η ίδια να τις παρακολουθήσει πριν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων του hedge fund. Αυτό με τη σειρά του εγείρει πολλά ερωτηματικά εποπτείας για το τραπεζικό σύστημα συνολικά και ιδιαίτερα για τα τμήματα που αφορούν τις επενδύσεις οι οποίες εξ ορισμού ενέχουν ρίσκο. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τότμας Γκοτστάιν και η επικεφαλής ανάληψης κινδύνου Λάρα Ουόρνερ η οποία αποχώρησε πρόσφατα από την τράπεζα, δεν έμαθαν για τη μεγάλη αυτή έκθεση της Credit Suisse παρά λίγες μόνο ημέρες πριν γίνουν οι αναγκαστικές πωλήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του μήνα Γκοτστάιν δέχτηκε πυρ ομαδόν για τις μεγάλες ζημιές 4,7 δισ. δολ. της τράπεζας που συνδέονται με το hedge fund Archegos Capital Management, όταν ο ίδιος στα πλαίσια των προσπαθειών που έγιναν για τη διαχείριση της κρίσης προχώρησε σε διασκέψεις με δεκάδες γενικούς διευθυντές από όλα τα διεθνή παραρτήματα της ελβετικής τράπεζας.

Πηγές του Bloomberg είχαν αναφέρει τότε ότι τα υπόλοιπα στελέχη κατηγόρησαν τη διοίκηση πως δεν επιτρέπεται σε μια τράπεζα του μεγέθους της Credit Suisse να έχει τέτοια έκθεση κινδύνου και να αναλαμβάνει τόσο μεγάλα ρίσκα, χάνοντας μάλιστα πολύ περισσότερα χρήματα από την υπόθεση σε σύγκριση με ανταγωνιστές της. Ο Γκοτστάιν φέρεται τότε να παρέπεμψε για απαντήσεις στο νέο πρόεδρο του ομίλου Αντόνιο Χόρτα Οσόριο, ο οποίος έχει τώρα την ευκαιρία να επανεκτιμήσει τις στρατηγικές της τράπεζας.

Οι ζημιές από βεβιασμένο κλείσιμο ανοικτών θέσεων που σχετίζονταν με το hedge fund Archegos Capital Management το οποίο τζόγαρε στις αγορές με δανεικά, ουσιαστικά, από την τράπεζα. Η Credit Suisse υπέστη τις απώλειες όταν το hedge fund δεν μπόρεσε να καλύψει ορισμένες ανοικτές του θέσεις («κλήση περιθωρίου», η margin call όπως είναι ο ευρέως διαδεδομένος όρος στις αγορές). Το margin call παραπέμπει στην κίνηση μιας τράπεζας ή χρηματιστηριακής να ζητήσει από έναν πελάτη να πληρώσει περισσότερες εγγυήσεις (“collateral”) εάν μια επένδυση που έκανε ο πελάτης, με εν μέρει δανεικά χρήματα από την τράπεζα, δεν έχει πάει καλά και αρχίζει να χάνει σε αξία. Εάν ο πελάτης δεν μπορεί να καλύψει το ποσό επειδή στοιχηματίζοντας σε μετοχές ή σε παράγωγα έχει χάσει πολλά ή όλα του τα χρήματα, η τράπεζα-χρηματιστηριακή που είναι ο δανειστής προχωρά σε άμεση ρευστοποίηση της επένδυσης, για παράδειγμα των μετοχών, σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω όσα περισσότερα χρήματα είναι δυνατόν από αυτά που της οφείλονται από τον πελάτη.

Από την έκθεσή τους στο συγκεκριμένο hedge fund έχασαν χρήματα ή βρέθηκαν επίσης στην ανάγκη άμεσης ρευστοποίησης θέσεων και κολοσσοί όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Deutsche Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή