H Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να ολοκληρώσει τις πωλήσεις ομολόγων για το περιφερειακό πρόγραμμα εργασίας SURE, το οποίο ευρέως θεωρείται προάγγελος του ιστορικού προγράμματος δανεισμού που αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του έτους.

Η Ε.Ε. έχει προγραμματίσει εκδόσεις 8ετών και 25ετών χρεογράφων σήμερα για να χρηματοδοτήσει το πακέτο δανείων SURE προς τα κράτη-μέλη, έχοντας ήδη καλύψει εκδόσεις ύψους 76 δις ευρώ. Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκδόσεις στις  παγκόσμιες αγορές χρέους στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία, με τις προσφορές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενθαρρυμένες από την πιστοληπτική ικανότητα της Ε.Ε. και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι πρώτες κοινοπρακτικές εκδόσεις του SURE είχαν τεράστια επιτυχία σε όρους ζήτησης,» δήλωσε ο Μάρτιν φαν Φλίτ, της Robeco. «Υπάρχει δομική ζήτηση για χαρτιά τριπλού Α όπως της Ε.Ε., γιαυτό και οι εκδόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα απορροφηθούν, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι η ζήτηση θα κυμαίνεται στα ίδια αστρονομικά επίπεδα,» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει την έκδοση χρέους 800 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης στα κράτη-μέλη. Το ποσό αυτό είναι ίσο με το μέγεθος της ομολογιακής αγοράς της Ισπανίας και θα αποτελέσει δοκιμασία για τη διάθεση των επενδυτών για χρεόγραφα τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό ανταγωνιστή των αμερικανικών χρεογράφων.

Ωστόσο, με την αγορά να έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται το θέμα της επιστροφής του πληθωρισμού και με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για τη σταδιακή άρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αργότερα στη διάρκεια του έτους καθώς υποχωρεί η πανδημία, υπάρχουν ανησυχίες ως προς το κατά πόσο καλά θα απορροφηθούν οι μελλοντικές εκδόσεις. Σε μια ένδειξη αλλαγής κλίματος, η απόδοση των 10ετών ομολόγων SURE αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο του 2020, όταν εκδόθηκαν.

Οι εκδόσεις χρέους για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε., αν και το πρόγραμμα πρέπει να έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη μέχρι τότε. Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα χρησιμοποιήσει το σύστημα δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας για την έκδοση χρέους αργότερα στη διάρκεια του έτους, διατηρώντας τις κοινοπρακτικές εκδόσεις μέχρι τότε. Οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 150 δις ευρώ ετησίως.

Τα ομόλογα της Ε.Ε. θα ξεπεράσουν σε απόδοση τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεων του πυρήνα καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη χρεογράφων τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη διάρκεια, όπως ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank. Οποιαδήποτε προσπάθεια για την επέκταση του μεγέθους του προγράμματος πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πολιτικές δυσκολίες, υποστήριξαν.

Η Ε.Ε. έδωσε εντολή στις Deutsche Bank, LBBW, Morgan Stanley, Natixis, NatWest Markets να «τρέξουν» το πρόγραμμα των ομολόγων SURE. Η Commerzbank εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα πουλήσει ομόλογα ύψους 15 δις ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές