Ο «οδικός χάρτης» του επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού καλά κρατεί και επιβεβαιώνεται βήμα προς βήμα. 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον δικαιώνει και επιτρέπει στην εταιρεία να αισιοδοξεί ότι ο στόχος των επτά εβδομάδων για την εκκίνηση των έργων του κυρίως επενδυτικού προγράμματος θα επιτευχθεί.

Και αυτό γιατί η  Ολομέλεια του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού. Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τη Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου στην περιοχή του Ελληνικού Αττικής είχαν δασικό χαρακτήρα, και ζητούσαν την ακύρωση των πράξεων των δασικών αρχών, οι οποίες έκριναν το αντίθετο.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ ένα προς ένα τα εμπόδια βγαίνουν από τη μέση.

——————————————–

H Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Margrethe Vestager, ήταν η πρωταγωνίστρια της χθεσινής ημέρας – κάτι οι συσκέψεις στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών…

Το τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει στη σχετική ανάρτηση στο primeminister.gr . Ετσι δεν θα είχα να προσθέσω και πολλά – παρά μόνο να επισημάνω την συμμετοχή της Διευθύντριας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ), Αιµιλίας Σαµαρτζή. Πιθανότατα η παρουσία της κ. Σαμαρτζή να έχει σχέση με τις  υποθέσεις ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων που πηγαίνουν πίσω χρόνια και έχουν ταλαιπωρήσει τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. Διπλωματικές πηγές κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με γνώση από πρώτο χέρι έκαναν λόγο για 5 μεγάλες υποθέσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η 53χρονη Δανέζα φιλελεύθερη πολιτικός – η Margrethe Vestager είναι προβεβλημένο στέλεχος του Danish Social Liberal Party της ευρωπαϊκής οικογένειας του Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party- εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πληρότητα του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Πάντως, κρατήστε στη σκέψη σας ότι Μητσοτάκης και Vestager συζήτησαν πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργου καθώς και για το Θριάσιο Πεδίο ως διεθνές κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

——————————————–

Από την ανακοίνωση του ΟΤΕ για τα ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ ας κρατήσουμε δύο στοιχεία: Το ένα εξ αυτών, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την μητρική του ΟΤΕ, την Deutsche Telekom AG. Το δεύτερο στοιχείο είναι το αρνητικό επιτόκιο. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο ελληνικός όμιλος τηλεπικοινωνιών καταφέρνει κάτι τέτοιο και αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Η απόδοση του ομολόγου λήξεως Νοεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε -0,237% ετησίως.

Για την ιστορία και μόνο, η θυγατρική ΟΤΕ plc με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε χθες ομόλογα ύψους €150 εκατ. λήξεως Νοεμβρίου 2021 και €200 εκατ. λήξεως Μαΐου 2028. Η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε σε -0,237% ετησίως και 0,627% ετησίως αντίστοιχα.

Τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου Προγράμματος Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων (GMTN Programme). Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ της OTE plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ.

——————————————-

Μια εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών με μετόχους την οικογένεια Δαυίδ, τον Βασίλη Κάτσο, την Piraeus Bank και την Eurobank και την προωθητική δύναμη των επιλογών της Virtus υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου έχει άλλες πολύ διαφορετικές προοπτικές στο άμεσο μέλλον στη χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών αλλά και στα επιχειρηματικά πράγματα.

Αν διαβάζω σωστά τις εξελίξεις δεν θα ξαφνιαστώ αν κάτω από την εισηγμένη Όμιλος Ideal πέραν των εταιρειών που εισέφερε ήδη η Virtus (Astir Vitogiannis και Three Cents  από τους δυναμικούς κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής premium mixers & tonics)  θα «κρεμαστούν» και νέες συμμετοχές.

———————————————

Δεν ξέρω γιατί αλλά η εν γένει παρουσία της Margrethe Vestager μου θύμισε την ταινία «Λόγος» (Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1955) του σημαντικότερου σκηνοθέτη της πατρίδας της, του Κάρλ Ντράγιερ. Ίσως, γιατί η Vestager είναι κόρη πάστορα.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω και ένα από τα παραλειπόμενα της σύντομης επίσκεψής της στην Αθήνα. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η Executive Vice- President με βασική ευθύνη την στρατηγική επιλογή του A Europe Fit for the Digital Age αλλά και τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager βρέθηκαν μετά την συνομιλία τους στο Delphi Economic Forum σε ένα γεύμα εργασίας στον Διόνυσο με θέα το Ηρώδειο και την Ακρόπολη.

——————————————–

Ο Μιχάλης Σάλλας συνομιλώντας  με τον διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιώργο Μαντέλα στο Delphi Economic Forum υποστήριξε πως αναμένεται μια ανάπτυξη 5% για την τρέχουσα χρονιά και τουλάχιστον άλλο τόσο για το 2022. Επομένως, για το 2022 το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019.«Σύντομα θα δούμε τμήμα των αποταμιεύσεων της προηγούμενης περιόδου να διοχετεύεται στην κατανάλωση, ενισχύοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν», σημείωσε.

——————————————-

Με δώρα έφυγε από την Αθήνα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο 70χρονος Γερμανός οικονομολόγος, που σήμερα κατέχει το αξίωμα του CΕΟ του European Financial Stability Facility (EFSF), ενώ είναι και διευθύνων σύμβουλος και του European Stability Mechanism (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας  έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τρία συλλεκτικά νομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων εκείνα που αναφέρονται στη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τα δώρα δόθηκαν λίγο μετά το πέρας ενός ήσυχου δείπνου των δύο ανδρών σε εστιατόριο στον Λαιμό της Βουλιαγμένης.  Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και να μιλήσουν εφ΄ όλης της ύλης για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Νωρίτερα, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών ξενάγησε τη σύζυγο του υψηλού προσκεκλημένου στο Σούνιο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories