Ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η συνακόλουθη μείωση των τουριστικών αφίξεων, γεγονός που είχε ευρύτατη επίπτωση στην περιαγωγή, καθώς και τα μειωμένα έσοδα καρτοκινητής οδήγησαν σε πτώση των εσόδων για τη Vodafone Ελλάδος. Την ίδια στιγμή όμως, η ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες σταθερής αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την πίεση στα έσοδα της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 925 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDAανήλθαν σε 283 εκατ. ευρώ.

Παρά την πανδημία, οι δαπάνες κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, πλην φάσματος, αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπερνώντας τα 123 εκατ. ευρώ.

Κατά 49% αυξήθηκε η κίνηση data στο δίκτυο της Vodafone το οικονομικό έτος 2020-2021, η οποία ξεπέρασε τα 122.000 TB (από 81.765 TB την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), παρά τους σχεδόν έξι μήνες κατά την διάρκεια των οποίων εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Επίσης, το οικονομικό έτος της Vodafone έκλεισε με ελαφρά μείωση τιμών, κυρίως στα συμβόλαια, τα οποία αποκλιμακώθηκαν κατά -2,5%, με μέσο έσοδο ανά πελάτη 18,3 ευρώ αντί 18,5 ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο. Στο σύνολο της βάσης το ARPU παρέμεινε σταθερό λίγο πάνω από τα 10 ευρώ ανά χρήση (10,4 ευρώ).

Στη σταθερή η πελατειακή βάση έκλεισε στους 966.000 πελάτες, αυξημένη κατά 21.000 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+2,2%), ενώ στην κινητή κινήθηκε σταθερά πάνω από τους 4 εκατ. πελάτες, με το μερίδιο των συνδρομητών συμβολαίου να ξεπερνούν το 40%.

Ο ρόλος της Vantage Towers

Σε επίπεδο Ομίλου, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,6% στα 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στα έσοδα της περιαγωγής από τους σκληρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 1,2% σε 14,4 δισ. ευρώ, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά μισό δισ. ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες.

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του Vodafone Group, ο ρόλος της Vantage Towers, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 13,2 δισ. ευρώ, είναι πολύ σημαντικός στη συνολική στρατηγική αναμόρφωσης του Ομίλου. Σημειώνεται ότι η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί σε πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης.

Μεταξύ άλλων, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες. Μάλιστα, στις 25 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκε η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης για την εξαγορά ποσοστού 38% της Vantage Towers Greece, έναντι 288 εκατ. ευρώ, από την VantageTowers, η οποία απέκτησε έτσι συμμετοχή 100% στην εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις