Οι συζητήσεις της Amazon.com να αγοράσει την MGM Holdings αξίζουν σχολιασμού. Ο γίγας ηλεκτρονικού εμπορίου του 1,7 τρισ. δολαρίων έχει ήδη μεγάλη επιρροή στο τι αγοράζουν οι καταναλωτές. Αγοράζοντας το κινηματογραφικό στούντιο που έχει τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και του Ρόκι θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και στο τι βλέπουν οι καταναλωτές. Για τις αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ, η είσοδος της Amazon σε κάθε έκφανση της ζωής των καταναλωτών είναι μια πρόσκληση για να φωνάξει “cut” όπως οι σκηνοθέτες.

Στην παραδοσιακή, στενή οπτική των αμερικανικών νόμων περί μονοπωλίων, η συμφωνία δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το Information δημοσίευσε τη Δευτέρα ότι η Amazon βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της MGM, η οποία έκανε αίτηση πτώχευσης στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σε μια συμφωνία που αποτιμάται γύρω στα 9 δισ. δολάρια. Τα στούντιο της Amazon, που έκαναν την τελευταία ταινία του Μπόρατ, είναι ακόμη στα σπάργανα σε σύγκριση με τα μεγαθήρια Universal Studios της Comcast και η Warner Bros, τα οποία η ΑΤ&Τ συμφώνησε να προσφέρει στην Discovery. Η MGM δεν βρίσκεται καν στα τοπ 10 κινηματογραφικά στούντιο με βάση τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Ανοίγοντας το φακό, όμως, αποκαλύπτονται λόγοι ανησυχίας. Το μέγεθος και οι πηγές της Amazon, που μεγάλωσαν λόγω των lockdowns της πανδημίας, θα την καταστήσουν άμεση δύναμη. Η εταιρεία έχει 42 δισ. δολάρια σε μετρητά στα ταμεία της. Η Comcast έχει 15 δις. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος ξόδεψε 11 δις δολάρια το 2020 για περιεχόμενο video streaming και μουσικής, ποσό αυξημένο κατά 40% από το 2019.

Η Amazon μπορεί επίσης να μοχλεύσει άλλες δραστηριότητες. Περίπου το 90% των prime μελών της Amazon, που αριθμούν 200 εκατομμύρια, είδαν σόου και ταινίες μέσω υπηρεσιών streaming πέρυσι. Εκτός του Prime Video, η εταιρεία έχει το δικό της media player Amazon Fire, την υπηρεσία video-gaming chat Twitch και άλλες πλατφόρμες διασκέδασης, χωρίς να αναφέρουμε τον ιστότοπο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εν τω μεταξύ, η MGM έχει περίπου 4.000 τίτλους ταινιών στην ταινιοθήκη της, μαζί με χιλιάδες ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η Amazon επεκτείνεται και αλλού. Ξεκίνησε διαδικτυακό φαρμακείο τον περασμένο Νοέμβριο και πρόσφατα άνοιξε τα πρώτα φυσικά καταστήματα λιανικής στο εξωτερικό, με τρία καταστήματα Amazon Fresh στο Λονδίνο, όπου άνοιξε και κομμωτήριο για να δοκιμάσει νέα τεχνολογία. Η Amazon Air θα έχει περισσότερα από 85 αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2022 και η επιχείρηση cloud είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά.

Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν ιστορία στο να χάνουν την αντιμονοπωλιακή καμπύλη. Οι αρχές εύκολα ενέκριναν τη συμφωνίας της Amazon να αγοράσει την Whole Foods Market το 2017 αντί 14 δισ. δολαρίων, επειδή δεν ήταν άμεσοι ανταγωνιστές. Οι αρχές μπορούν να πουν στην Amazon ότι ο κόσμος της είναι ήδη αρκετός χωρίς τον 007 στην υπηρεσία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners