Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ασιατικά χρηματιστήρια που ακολούθησαν την πτώση στις αγορές μετοχών της Wall Street, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν συντονισμένα πτωτικά  και σύμφωνα με την εικόνα των futures επί των βασικών δεικτών σε Παρίσι Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Το άνοιγμα στην Ισπανία έγινε με πτώση -0,79%, στη Βρετανία με μεταβολή -1,04%, στη Γερμανία με -0,89% και στη Γαλλία με -1%.

Η δημοσιοποίηση της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα (+4,2% ετήσιος ρυθμός τον Απρίλιο), προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ασφαλώς στις κυβερνήσεις. Η Fed ωστόσο υποστηρίζει ότι η έξαρση είναι προσωρινή και επομένως δεν συντρέχει λόγος αλλαγής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, ενόσω η συντήρηση της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπει την επάνοδο στην κανονικότητα, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι ξένοι αναλυτές σημείωναν σήμερα το πρωί: «Τώρα που οι επενδυτές είναι απασχολημένοι με τον πληθωρισμό, είναι πιθανότατα απρόθυμοι να λάβουν μεγάλες αποφάσεις μέχρι να δουν μια σαφέστερη εικόνα. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα κρατήσουν τις αγορές αβέβαιες προς το παρόν, παρόλο που δεν περιμένω να καταρρεύσουν οι τιμές των μετοχών λόγω της επαναλειτουργίας των οικονομιών», δήλωσε ο Hirokazu Kabeya, της Daiwa Securities στο Reuters.

«Ο πληθωρισμός παραμένει το μεγαλύτερο θέμα, εάν είναι πραγματικός και αν η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της εξαιτίας αυτού. Προς το παρόν, οι αγορές εκφράζουν πίστη, στην αφήγηση της Fed», δήλωσε ο Kazushige Kaida, επικεφαλής πωλήσεων συναλλάγματος στο κατάστημα της State Street Bank στο Τόκιο.

Ένα άλμα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στα είδη ρουχισμού και υπόδησης έδωσε δύναμη στις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη μελέτη των πρακτικών από τη σύνοδο της Fed στις 28 Απριλίου που θα ανακοινωθούν αργά για τη χώρα μας σήμερα.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την οριακή του άνοδο κατά +0,02% την περασμένη συνεδρίαση, υποχωρεί στις 10:15 δική μας ώρα -1,19%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή -1,13% αφού υποχώρησε τη Δευτέρα -0,07%, ο CAC είχε αντίστοιχη πτώση -0,99% με μεταβολή -0,21% την περασμένη μέρα.

Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -0,77% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,02% με επίδοση την προηγούμενη +0,07%.

Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που ενισχύθηκε κατά +0,17% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:15 ώρα Ελλάδας -1,07%.

Τι περιμένουμε σήμερα

10:20 E19: Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Panetta, μιλά στο 14ο Φινλανδικό Φόρουμ Πληρωμών
17:00 E19: Ο Πρόεδρος του SSM της ECB Enria μιλά στο διαδικτυακό σεμινάριο πολιτικής SAFE-CEPR για NPL
18:50 E19: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Λιν μιλά στους Διάλογους για το Κλίμα του Δουβλίνου
21:00 ΗΠΑ: Συνοπτικά πρακτικά της συνάντησης της FOMC στις 28-Απρ
09:00 Ηνωμένο Βασίλειο: Ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός CPI,% m / m (y / y) για τον Απρίλιο
09:00 EU27: Εγγραφές νέων αυτοκινήτων και μεταβολή % ετησίως
12:00 E19: Τελικός Εναρμονισμένος ΔΤΚ,% για τον Απρίλιο
12:00 E19: Πληροφορίες από «Eurostat» (για κάθε τύπου μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές