Η πτώση στο κλείσιμο και μάλιστα στο κατώτερο ημέρας ήταν εξίσου εντυπωσιακή με την εικόνα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Ο μέσος όρος, από την υπεροχή της προσφοράς μετοχών κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος, έχασε περίπου τρεις μονάδες και αυτό υπογραμμίζει την πιθανή πίεση σήμερα, από την προσφορά μετοχών προς πώληση που δεν απορροφήθηκε χθες.

Παράλληλα, μεγαλώνει ο αριθμός των εγχώριων παραγόντων που θεωρούν πως όσα συμβαίνουν στα διεθνή χρηματιστήρια, διαμορφώνουν ατμόσφαιρα από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει και η Αθηναϊκή αγορά.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιούν: «Οι ‘αναταράξεις’ στις Διεθνείς Αγορές δεν επιτρέπουν, στην παρούσα φάση, την αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τη διαμόρφωση της κρίσιμης συναλλακτικής μάζας, για την ανοδική κίνηση του ΓΔ προς τις 950 μονάδες. Επανέρχεται επομένως το σενάριο μιας πιθανής πλαγιοκαθοδικής κίνησής του κάτω από τις 900 μονάδες, για τις επόμενες ημέρες».

Οι ασιατικές μετοχές μειώθηκαν σήμερα και τα κρυπτονομίσματα επέκτειναν τις απώλειες τους καθώς οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό ώθησαν τους επενδυτές να μειώσουν προς το παρόν την έκθεση στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Δεν κατάφερε να αποφύγει την κίνηση της αποκλιμάκωσης της τιμής των βασικών της δεικτών η Wall Street με τη δεύτερη στη σειρά πτωτική σύνοδό της, παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου των αλυσίδων λιανικής Walmart και Home Depotστις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει παραμείνει ακλόνητη στην αφήγηση ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική και ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρήσει τις υπέρ χαλάρωσης ρυθμίσεις επί της νομισματικής πολιτικής της. Τα πρακτικά από τη συνάντηση της FOMC της Fed τον Απρίλιο, τα οποία θα δημοσιευθούν αργά σήμερα, αναμένεται να επαναλάβουν αυτό το μήνυμα. Ωστόσο, μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές για τους καταναλωτές και τα σημάδια έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώθησαν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κάθε τύπου asset (περιουσιακού στοιχείου) υψηλού ρίσκου και ειδικά όσα είχαν αυξηθεί απότομα τον τελευταίο χρόνο. Άρα και τις μετοχικές αξίες. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια ανάλογη αλλά ακραία περίπτωση.

Η αλήθεια να λέγεται. Όσοι υποστηρίζουν ότι η πενία στην εμφάνιση θετικών ειδήσεων οδηγεί στην ανάγκη να παίρνει ο επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων γραμμή για την τάση, από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, έχουν δίκιο. Αλλά σε κάθε περίπτωση την εφαρμόζει με τη βοήθεια της στατιστικής, στη διαπραγμάτευση των τίτλων που τον ενδιαφέρουν. Χθες πάντως οι άτονες συναλλαγές, αμέσως μετά τα πρώτα λεπτά και το περιορισμένο εύρος διακύμανσης, τόνισαν την απουσία ενδιαφέροντος. Πιθανά, χωρίς μια αξιολόγηση από κάποιο Οίκο με αναγνώριση όπως η Mood’s, δεν θα υπάρξει επιστροφή στους τζίρους κοντά στα 90 εκατ. ευρώ που μας καλόμαθε η Αθήνα τις προηγούμενες εβδομάδες. Στις 13:45 ο τζίρος είχε πιάσει τα 23 εκατ. ευρώ δηλαδή οι συναλλαγές ανά ώρα παρήγαγαν 7 εκατ. ευρώ με ρυθμούς καλοκαιριού. Η πλάγια κίνηση από τις 12:20 ως τις 17:00 που έγινε μεταξύ των 603,8 και 605,8 μονάδων, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Η ζώνη πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς να “ενοχληθεί” η οροφή των 919, είναι η ζώνη που δεν προκαλεί αξιοπρόσεκτη ανησυχία στους επαγγελματίες.

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε: «Συσσωρευτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότεροι βασικοί ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες, προσφέροντας μια μικτή εικόνα για την συνέχεια βραχυπρόθεσμα. Στο ίδιο μοτίβο και ο ΓΔΧΑ, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να απομακρυνθεί σημαντικά από την περιοχή των 880 – 890 μονάδων, που λειτουργεί ως σημείο ισορροπίας στην παρούσα φάση. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται σταθερά τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς αναμένεται σταδιακά επιτάχυνση της ανάπτυξης εκτός, αλλά και εντός Χώρας. Παράλληλα, αξιολογούμε τα προς ανακοίνωση εταιρικά μεγέθη Α΄ τριμήνου, καθώς η στρατηγική του ‘stock picking’ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, μετά την επαναφορά του ΓΔΧΑ στα προ πανδημίας επίπεδα».

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε αποτυπώνοντας το σκεπτικό των αισιόδοξων αναλυτών: Τα δεδομένα (της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς) επηρεάζουν αναπόφευκτα και το ελληνικό χρηματιστήριο που συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές οι οποίες το τροφοδοτούν με αυξημένη ρευστότητα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την διαδικασία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς η κεφαλαιοποίηση της οποίας αγγίζει τώρα τα €2,3 δις. Με τη συμμετοχή του ΤΧΣ (27% τώρα) να ξεπερνά τα €550 εκ. όταν προηγουμένως το 61% αντιστοιχούσε σε μόλις €180 εκ. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες έχει εδραιωθεί σκηνικό συσσώρευσης σε ελεγχόμενα όρια του Γ.Δ.: με τις 908 μονάδες να συνιστούν ισχυρό όριο αντίστασης αλλά και τη διόρθωση κάτω από τις 900 μονάδες να αποτρέπεται, με τις 870 μονάδες να θεωρείται ως εξαιρετικά ισχυρό σημείο στήριξης. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων έχουν ξεπεράσει το 1% με τον ΟΤΕ ωστόσο να δανείζεται στην 7ετία με μόλις 0,627% ! Θα χρειαστεί επομένως λίγη υπομονή για να τροφοδοτηθεί η αγορά με νέους καταλύτες και να επιβεβαιωθεί ότι ο τουρισμός που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο θα ωθήσει αισθητά το ΑΕΠ στο φετινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα εισρέουν τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τότε το φρέσκο χρήμα θα οδηγήσει το Γ.Δ. στην επόμενη ανοδική κίνηση, με την υπέρβαση των 950 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο !

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών