Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν για ακόμα μία μέρα οι διεθνείς παρεμβάσεις για κατάπαυση του πυρός στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη, με την κατάσταση στη Γάζα να γίνεται όλο και πιο δραματική κάθε μέρα που περνάει.

Μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του Μπάιντεν που ζήτησε από τον Νετανιάχου κατάπαυση του πυρός σήμερα στη Γάζα, ήρθε η απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού που δήλωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, μέχρις ότου οι Ισραηλινοί αισθανθούν ασφαλείς.

Τελευταία εξέλιξη στον γύρο των διπλωματικών επαφών για έκδοση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ, είναι η άρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει το προτεινόμενο κείμενο της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν θα υποστηρίξουμε δράσεις που πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Και πρόσθεσε: «Ήμασταν σαφείς και συνεπείς στο ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, για τον τερματισμό της βίας και ότι δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Φυσικά θα ήταν έκπληξη αν οι ΗΠΑ συμφωνούσαν σε κάποιο ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, καθώς το Ισραήλ είναι από τους πιο βασικούς συμμάχους της χώρας. Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου, με τις διαρροές να μιλάνε για ένα αυστηρό μήνυμα, και για δυσαρέσκεια του Αμερικάνου προέδρου, είναι αποτέλεσμα και της πίεσης που δέχεται η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αμερικής.

Ένα κομμάτι Δημοκρατικών βουλευτών που ζητάει άλλη εξωτερική πολιτική για το παλαιστινιακό, η αλλαγή στάσης ισραηλινών κοινοτήτων αναφορικά με την πλήρη ταύτισή τους με το Ισραήλ, αλλά και οι επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που δεν επιθυμούν σε αυτήν τη φάση έναν νέο γύρο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι στοιχεία που οδήγησαν ενδεχομένως στο «αυστηρό μήνυμα» Μπάιντεν, αλλά δεν είναι αρκετά για να αλλάξει η υπερδύναμη συνολικά τη στάση της και να αποστασιοποιηθεί από το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Παλαιστινιακό: ένα πρόβλημα που ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ μπορούν εύκολα να προσπεράσουν

Δημοκρατικοί βουλευτές ενάντια στην πώληση όπλων στο Ισραήλ

Αντάρτικο από δημοκρατικούς βουλευτές στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει όπλα αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ με την Alexandra Ocasio – Cortez να ηγείται της πρωτοβουλίας.

Η ίδια σε δήλωσή της αναφέρει:

«Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ πούλησαν δισεκατομμύρια δολάρια όπλα στο Ισραήλ χωρίς ποτέ να τους ζητήσουν να σεβαστούν τα βασικά παλαιστινιακά δικαιώματα», δήλωσε.

«Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε συμβάλει άμεσα στον θάνατο, τον εκτοπισμό και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων».

Το χρονικό της σύρραξης

Το απόγευμα της Δευτέρας 10ης Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει πολλές ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος τη Λωρίδα της Γάζας, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα της πόλης.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες άρχισαν έπειτα από τέσσερις μέρες συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις, με φόντο την απειλή εκδίωξης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Εβραίων εποίκων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει θανατηφόρες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα. Η Χαμάς ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή», δηλώνει εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την επομένη, 11η Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει καταιγισμό ρουκετών προς το Τελ Αβίβ μετά την καταστροφή στη Γάζα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία ηγετικών στελεχών του κινήματος.

Ταραχές σε «μικτές» πόλεις του Ισραήλ

Παράλληλα την ίδια μέρα, Τρίτη 11η Μαΐου, «μικτές» ισραηλινές πόλεις, όπου ζουν Εβραίοι και Άραβες, βιώνουν μια έκρηξη βίας.

Οι  Άραβες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, είναι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφότου η αστυνομία αναφέρει «ταραχές» μετά τον βίαιο θάνατο ενός Άραβα.

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης

Την Πέμπτη 13 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει άρματα μάχης κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

Την επόμενη μέρα, οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Η ισοπέδωση του κτιρίου που στέγαζε το Al Jazeera και το AP

Σάββατο 15 του μήνα, ένα κτίριο στην πόλη της Γάζας που στεγάζει γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) που μόλις είχε εκκενωθεί μετά από ειδοποίηση, ισοπεδώνεται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τον βομβαρδισμό του κτιρίου ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, «την περασμένη εβδομάδα, οι εγκαταστάσεις 23 τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν από στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις».

Κυριακή 16 Μαΐου: Η πιο φονική μέρα στη Γάζα

Κυριακή 16 Μαΐου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 42 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8 παιδιών. Ο βαρύτερος απολογισμός νεκρών μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ.

Το ίδιο απόγευμα, Ισραηλινοί αστυνομικοί και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται αφού παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία καταθέτει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Χθες Δευτέρα 18 του μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τη στήριξή του σε μια «κατάπαυση του πυρός» για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των μαχών, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Νετανιάχου.

Πολυάριθμες συγκεντρώσεις Αράβων στη Δυτική Όχθη αλλά και στο Ισραήλ σε μια ημέρα γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής», σημαδεύονται από συγκρούσεις με τον στρατό.

Από τις 10 Μαΐου, 24 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Γαλλία προτείνει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σήμερα νωρίς το μεσημέρι 19 Μαΐου, ένας ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δηλώνει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας»,, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το εβραϊκό κράτος «προετοιμάζεται για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξετάζει αν η επίθεσή του «πέτυχε τους στόχους της».

Ο Νετανιάχου δεν αποκλείει «να τελειώσει» με τους ισλαμιστές της Χαμάς, εάν αποτύχει η «αποτροπή».

Από την αμερικανική πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν σκληραίνει τον τόνο του, ζητώντας «μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα».

Στα Ηνωμένα Έθνη, η αμερικανική αντιπροσωπεία απορρίπτει το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα στηρίξουν ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Ο ισραηλινός στρατός απαντά σε νέες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο.

Από τις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 227 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 64 παιδιών και 38 γυναικών έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπαρνάει τους 1600, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Στο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν 12 νεκροί μεταξύ των οποίων 2 παιδιά και πάνω από 300 τραυματίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας