Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, θα κυμανθεί η πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καθώς ο βασικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος και η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης βραδύτερη, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Σε έκθεση, που υπογράφει ο Τζακ Αλεν-Ρέινολντς, οικονομολόγος της Capital Economics, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο βασικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στο 2,5% σε μέσα επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 καθώς η οικονομία επανεκκινεί. «Τα στοιχεία ου ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,3% τον Μάρτιο στο υψηλό διετίας 1,6% τον Απρίλιο. Στο ίδιο διάστημα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 4% τον Απρίλιο. Ωστόσο, η Ευρωζώνη βρίσκεται μερικούς μήνες πίσω από τις ΗΠΑ στην άρση των περιορισμών με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο αν τελικά ο τιμάριθμος θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες,» αναφέρεται στην έκθεση.

Ευρωζώνη και ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοιες πιέσεις από τις υψηλές και αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν πρόκειται να αυξηθεί όσο στις ΗΠΑ. Ο πρώτος είναι ότι ο βασικός αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο ισχυρός και ότι θα εμφανιστεί σταδιακά στις τιμές. Ο δεύτερος και πιο ουσιώδης είναι ότι οι καταναλωτικές δαπάνες πιθανότατα δεν θα αυξηθούν τόσο ραγδαία όσο στις ΗΠΑ, ενώ ο τρίτος είναι ότι παρότι Ευρωζώνη και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις ίδιες πιέσεις από την παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, οι ελλείψεις στον τομέα της εργασίας είναι λιγότερες στην Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News