Η δίκη ανάμεσα στις Apple και Epic, μέσω των καταθέσεων των διάφορων εμπλεκομένων, έχει φέρει στην επιφάνεια μυστικά τόσο των δύο αντιδίκων, όσο και άλλων εταιρειών του τεχνολογικού τομέα.

Σήμερα ήταν σειρά να καταθέσει του Γκρεγκ Φεντερίγκι, αντιπροέδρου της Apple, υπεύθυνου για θέματα ανάπτυξης λογισμικού της εταιρείας. Σκοπός της κατάθεσης Φεντερίγκι ήταν να ξεκαθαρίσει ότι το λειτουργικό σύστημα iOS έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε επίπεδο ασφάλειας και ότι υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν «σπάσει» το μοντέλο λειτουργίας του App Store.

Ωστόσο, στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει για τα παραπάνω, ο Φεντερίγκι έκανε κάποιες αναφορές έκπληξη σχετικά με την ασφάλεια του macOS, δηλαδή του λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές της εταιρείας.

«Εάν πάρεις τις τεχνικές ασφαλείας των Mac και τις εφαρμόσεις στο οικοσύστημα του iOS, με όλες αυτές τις συσκευές, όλη αυτή την αξία, αυτό θα μπορούσε να τρέξει σε ένα βαθμό δραματικά χειρότερα από ό,τι συμβαίνει ήδη στο Mac», κατέθεσε ο Φεντερίγκι. «Και όπως είπα έχουμε ένα επίπεδο κακόβουλου λογισμικού στο Mac που δεν βρίσκουμε αποδεκτό και είναι πολύ χειρότερο από το επίπεδο του iOS», συμπλήρωσε το στέλεχος της Apple.

Ο ισχυρισμός Φεντερίγκι ήταν μέρος της ευρύτερης επιχειρηματολογίας γιατί το iOS δεν μπορούσε να υιοθετήσει το ίδιο μοντέλο χρήσης λογισμικού με το macOS, στο οποίο επιτρέπεται η χρήση εφαρμογών προερχόμενων από εναλλακτικές πηγές, όπως για παράδειγμα το Epic Games Store. Θέλοντας όμως να εκθειάσει την ασφάλεια στο iOS, στην ουσία περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την ασφάλεια στα desktop συστήματα της εταιρείας.

Επιπλέον, ο Φεντερίγκι κατέθεσε και για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες, χρησιμοποιώντας όμως ασυνήθεις όρους, περιγράφοντας την desktop πλατφόρμα σαν κάτι συγγενικό με το… αυτοκίνητο. «Εάν το λειτουργείς σωστά, σχεδόν όπως το αυτοκίνητο, εάν γνωρίζεις πώς να χειριστείς ένα αυτοκίνητο και ακολουθείς τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και είσαι πολύ προσεκτικός, τότε ναι», είπε ο Φεντερίγκι όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν το macOS είναι ασφαλές. «Εάν δεν ακολουθείς τους κανόνες, έχω μερικά μέλη της οικογένειάς μου που τσίμπησαν malware στα Macs τους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το macOS επιτρέπει το κατέβασμα και την εγκατάσταση λογισμικού από το Διαδίκτυο, αλλά η Apple συνιστά στους καταναλωτές να περιορίζονται στο App Store καθώς είναι «το πιο ασφαλές».

Αντίθετα με τα παραπάνω ο Φεντερίγκι παρουσίασε το iOS σαν μία έκδοση λογισμικού πιο φιλική και ασφαλή για χρήση από παιδιά, σε σχέση με το macOS. «Με το iOS, ήμασταν σε θέση να δημιουργήσουμε κάτι όπου τα παιδιά – ακόμη και βρέφη – είναι ικανά να το λειτουργήσουν και να είναι παράλληλα ασφαλή. Είναι πραγματικά ένα διαφορετικό προϊόν», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Apple.

Καθώς η δικαστική διαμάχη Apple-Epic πλησιάζει στο τέλος της, πρόκειται να καταθέσουν και τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη. Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία