Αρκετούς κόφτες, ορισμένοι να κινούνται στα όρια του παράλογου, περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά και έκτακτα μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2021, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτιστικών φορέων.

Από μέρα σε μέρα θα ανοίξει η εφαρμογή myBusinessSupport για να υποβληθούν οι αιτήσεις έως 1η Ιουνίου και να αρχίσει άμεσα η καταβολή των ποσών που κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ ανάλογα τον αριθμό των εργαζόμενων. Όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες ήταν κλειστοί με κρατική εντολή για λιγότερο από 15 ημέρες τον Απρίλιο θα λάβουν τη μισή αποζημίωση η οποία σε κάθε περίπτωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ ισχύει η υποχρέωση των δικαιούχων για διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Μία από τις προϋποθέσεις που θα πετάξουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους είναι η υποχρέωση να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020. Μία ημερομηνία που δεν έχει λογική εξήγηση καθώς μιλάμε για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο του 2021 και με την απόφαση αυτή «τιμωρούνται» και μένουν εκτός όσοι κατάφεραν μέσα στον Φεβρουάριο (που ακόμη η πανδημία δεν είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα ούτε είχαν επιβληθεί κάποια περιοριστικά μέτρα) ή σε κάποιον από τους επόμενους μήνες να κάνουν έναρξη εργασιών. Ουσιαστικά αποκλείονται όσοι κόντρα στην κρίση προχώρησαν σε άνοιγμα αλλά στη συνέχεια το κράτος τους έκλεισε με κρατική εντολή εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Το κράτος έχει προϋπολογίσει να χορηγήσει περίπου 130 εκατ. ευρώ σε 100.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο με κρατική εντολή ή ανήκουν σε κάποιον από τους ΚΑΔ που περιλαμβάνει η απόφαση όπως είναι για παράδειγμα επαγγελματίες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή καθώς και 10.800 καταστήματα που βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Κοζάνης. Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης μένει η εστίαση η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης που «τρέχουν» οι αιτήσεις από την περασμένη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion