Η αισιοδοξία είναι ένα όπλο για τον καθένα. Πόσο μάλλον όταν είναι στο πεδίο της οικονομίας και έχει να αντιμετωπίσει την προβληματική κατάσταση που δημιουργήθηκε εδώ και ένα χρόνο με τους περιορισμούς της πανδημίας. Και δεν ήταν μόνο η πανδημία, καθώς δεν είχε ακόμα καταφέρει να συνέλθει και να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία μετά την δεκαετή μνημονιακή Οδύσσεια.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, θα δώσει μια καλή εικόνα για το τι συμβαίνει πραγματικά. Θα καταλάβει κανείς τι βιώνει η πραγματική οικονομία, θα αφουγκραστεί τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των επαγγελματιών όλων των κλάδων, των καταστηματαρχών, αλλά θα ακούσει και τα παράπονα την αγωνία τόσο αυτών όσο και των εργαζομένων τους.

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Οι εμβολιασμοί προχωράνε, αλλά εμβόλιο για την ελληνική οικονομία δεν έχει βρεθεί ακόμα. Τα προβλήματα, πολλά εκ των οποίων είναι δομικής φύσεως, είναι εδώ, αλλά το μείζον δεν είναι κανείς να εστιάσει στην αρχιτεκτονική του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.

Το σημαντικό είναι τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και πως θα εξέλθουν με τις λιγότερες απώλειες οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι, οι εργαζόμενοι κλάδων που επλήγησαν σημαντικά.

Οπου και να σταθείς –προσωπικά το είδα έντονα τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας- θα ακούσεις ερωτήματα για το μέλλον, για το εάν θα υπάρξουν και ποια άλλα πακέτα στήριξης, τι θα γίνει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και εάν δεν θα επιστραφούν επί της ουσίας, τι θα συμβεί με το πτωχευτικό δίκαιο και ποια θα είναι η στάση του τραπεζικού συστήματος το επόμενο διάστημα, κ.α.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και κανένα σχέδιο Ανάκαμψης, είτε της κυβέρνησης, είτε του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την περίοδο αποτελεί σημείο συζήτησης στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό που νοιάζει τους πάντες είναι εάν θα έρθει, όχι η πλήρης κανονικότητας, αλλά να επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό. Μόνο που μια πραγματική βόλτα στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας θα πείσει όλους ότι η κανονικότητα αργεί και όλοι είναι κουμπωμένοι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion