Παρά την αξιοσημείωτη εξάρτησή της από τον τουριστικό τομέα, η ύφεση της Ελλάδας εξαιτίας της πανδημίας, ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας της εγχώρια ζήτησης, ενώ η επιστροφή των τουριστών θα στηρίξει το ΑΕΠ της χώρας από το β εξάμηνο του 2021, την ώρα που οι «άφθονοι» πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenEU) θα ενισχύσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε η Giada Giani, οικονομολόγος της Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία της αμερικανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 4,1% εφέτος και 6,5% το 2022, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις, προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συνθήκες αγοράς, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος, ενώ συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα μετά από μία χαμένη 10ετία.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται εξάλλου στην απλοποίηση και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, έχει μάλιστα σύμφωνα με την ίδια, καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση στην χώρα τα προηγούμενα χρόνια και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, καταλήγει η οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία