Project Syndicate

Η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού της Κίνας επιβεβαιώνει την ανησυχητική περίσσεια ανδρών της χώρας σε σχέση με τον παγκόσμιο κανόνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υπήρχαν 96 άνδρες ανά 100 γυναίκες το 2020. Αντιθέτως, η Κίνα έχει 105 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Η αναλογία φύλου κατά τη γέννηση είναι συνήθως περίπου 106 αγόρια ανά 100 κορίτσια.

Οπως δείχνω σε επικείμενη ερευνητική εργασία με τους Zhibo Tan και Xiaobo Zhang στο περιοδικό «Journal of Development Economics», η μη ισορροπημένη αναλογία ανδρών – γυναικών της Κίνας συμβάλλει σε ανασφαλείς πρακτικές στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς και θανάτους που μπορούν να προληφθούν. Η έλλειψη δυνητικών νυφών προκαλεί πολλούς γονείς με γιους σε ηλικία γάμου να εργαστούν περισσότερο και να αναζητήσουν υψηλότερες αμοιβές αλλά δυνητικά επικίνδυνες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι εξορύξεις και οι κατασκευές, ή θέσεις εργασίας που τους εκθέτουν σε επικίνδυνα υλικά και ακραία ζέστη ή κρύο. Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να δεχθούν τέτοιες θέσεις εργασίας, οι εργοδότες συχνά επενδύουν λιγότερα στην ασφάλεια στον χώρο εργασίας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τους τραυματισμούς και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με την εργασία. Οι συνάδελφοί μου και εγώ βρήκαμε ότι οι τυχαίοι τραυματισμοί και οι θάνατοι στον χώρο εργασίας είναι σημαντικά υψηλότεροι σε περιοχές με σοβαρή έλλειψη νεαρών γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Και οι γονείς με τους γιους σε ηλικία γάμου αντιπροσωπεύουν ένα δυσανάλογο μερίδιο των θυμάτων.

Η ανισορροπία αναλογίας φύλου μπορεί να διορθωθεί μόνη της, αλλά μόνο σταδιακά. Βλέποντας τους γονείς με γιους να επωμίζονται μεγαλύτερα οικονομικά και σωματικά βάρη για να βοηθήσουν τους γιους τους, πολλά νεαρά ζευγάρια μπορεί να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο να κάνουν κόρη. Ωστόσο, η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, η οποία δείχνει ότι η αναλογία φύλου παραμένει μη ισορροπημένη, μας λέει ότι οι διακρίσεις κατά των κοριτσιών συνεχίζονται. Καθώς η Κίνα ανησυχεί για τη χαμηλή αύξηση του πληθυσμού της χώρας, σταδιακά έχει χαλαρώσει την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν περισσότερο και να προσφέρουν μια σημαντική οικονομική επιβράβευση στους γονείς των κοριτσιών. Ενα τέτοιο μέτρο θα επιταχύνει ταυτόχρονα τη διόρθωση της ανισορροπίας αναλογίας φύλου και θα σταματήσει τη μείωση του συνολικού ποσοστού γεννήσεων. Μια πιο ισορροπημένη αναλογία φύλου θα μειώσει την ανάγκη πολλών κινεζικών νοικοκυριών για υψηλότερη εξοικονόμηση και θα προωθήσει ασφαλέστερα εργασιακά περιβάλλοντα. Θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εμπορικών εντάσεων με άλλες χώρες.

Ο Shang-Jin Wei είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia Business School.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts