Η Κίνα τροποποιεί το συνταξιοδοτικό της σύστημα ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να αυξήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς και της υποχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι βασικές αλλαγές θα παρέχουν δίκτυ ασφαλείας στους ασφαλισμένους.

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζικής και Ασφαλίσεων της Κίνας (CBIRC), η εθνική ρυθμιστική αρχή για την τραπεζική και ασφαλιστική κάλυψη, ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ενισχύει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ιδιωτικών συντάξεων σε δύο επιπλέον περιοχές – τις επαρχίες Chongqing και Zhejiang.

Πηγές με άμεση γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι μπορεί επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο έγκρισης μιας λίστας ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και διορισμού επαγγελματιών μάνατζερ για να τα διαχειριστούν, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου.

Ραγδαία αύξηση 65χρονων και άνω

Η ανατροπή αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε την έκταση των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, αναφέροντας ότι οι κάτοικοι ηλικίας 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 13,5% των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων το 2020, από 8,87% που ήταν μια δεκαετία πριν.

Το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού συστήματος της Κίνας είναι σοβαρό. Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), μια κρατική δεξαμενή σκέψης, ανέφερε ότι το 2019 η κρατική κάλυψη των συντάξεων θα ανέλθει στα 6,99 τρισεκ. γιουάν (1,09 τρισεκ. δολάρια) το 2027 και θα μπορούσε επίσης να εξαντληθεί έως το 2035.

Αυτό το σενάριο, σε συνδυασμό με τα 100 τρισεκατομμύρια γιουάν που αποτιμώνται οι αποταμιεύσεις των Κινέζων σε τράπεζες, ακίνητα κ.α. , αποτελούν λόγους… έλξης του ιδιωτικού τομέα, μαζί με ξένα συνταξιοδοτικά σχήματα που επίσης παρουσιάζονται έτοιμα να εισέλθουν στο «παιχνίδι» όταν το επιτρέψουν οι επίσημοι κανόνες.
Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός συνταξιοδοτικός τομέας διεκδικεί μεγαλύτερες επενδυτικές αποδόσεις και κίνητρα όπως και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από τον φόρο κεφαλαίου για να υπάρξει ένα επενδυτικό άλμα.

Το πρόβλημα της παράτυπης εργασίας

Ένα άλλο εμπόδιο είναι ο εκτεταμένος τομές παράτυπης εργασίας της Κίνας, όπου δεκάδες εκατομμύρια εργάζονται χωρίς συμβάσεις και ούτε αυτοί ούτε οι εργοδότες τους διαθέτουν ασφαλιστικές καλύψεις.

«Η κρατική κάλυψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και η αύξηση του ποσού των εργοδοτικών εισφορών στο συνταξιοδοτικό σύστημα περιορίζεται από την άτυπη απασχόληση», ανέφερε ο Ντονγκ Κόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua, σε μια επιτροπή συζητήσεων στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εταιρείες είναι οι κύριες πηγές που συνεισφέρουν σε χρήμα στα συνταξιοδοτικά συστήματα σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι εργοδοτικές εισφορές των εταιρειών της Κίνας και οι ιδιωτικές συντάξεις αντιστοιχούσαν στο 7,3% του ΑΕΠ της χώρας στα τέλη του 2018, έναντι 136% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Ντονγκ.

Οι περισσότεροι Κινέζοι εξαρτώνται από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία απαιτούν από τους εργοδότες να συνεισφέρουν το 16% των βασικών μισθών των υπαλλήλων τους στο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο κάθε μήνα, ποσοστό μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι ανέφερε ότι πέρσι η κρατική σύνταξη αντιστοιχούσε μόλις στο 50% των αποδοχών των συνταξιούχων που κέρδιζαν ως εργαζόμενοι και η αναλογία αυτή αναμενόταν να μειωθεί επιπλέον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή