«Ανεβαίνει το θερμόμετρο» στην ελληνική αγορά του real estate, με τους μεγάλους παίκτες του κλάδου να προγραμματίζουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που αναδύονται, με φόντο την λήξη της πανδημίας. Οι προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων μαγνητίζουν το ενδιαφέρον, εγχώριων και ξένων επενδυτών που σπεύδουν να πάρουν από τώρα θέση, προσδοκώντας σε σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτική της δυναμικής που αρχίζει να αναπτύσσει η εγχώρια κτηματαγορά είναι η είσοδος της Berkshire Hathaway HomeServices, του βραχίονα μεσιτικών γραφείων της Berkshire Hathaway του διάσημου αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Πρόκειται για μια εταιρεία – κολοσσό, στον χώρο της μεσιτείας, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων. «Η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway HomeServices, Gino Blefari σχολιάζοντας την έναρξη των εργασιών στην Ελλάδα.

Τουρισμός και logistics βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» ενώ τα βλέμματα συγκεντρώνουν οικιστικά project αναβαθμισμένου προφίλ. Με εξαίρεση το λιανεμπόριο, όπου τα περιθώρια αποδόσεων προβλέπονται περιορισμένα η «όρεξη» των developers για την ανάληψη δράσης είναι μεγάλη, και αποτυπώνεται γλαφυρά στα χρήματα που ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά. Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ υλοποιεί μέχρι το 2025 η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου από κοινού με τους στρατηγικούς της συνεργάτες EBRD, HIG Capital και Prodea Inverstments. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει ορισμένα εμβληματικά project, όπως η «αναγέννηση» του Πύργου Πειραιά, η ανέγερση συγκροτήματος γραφείων επί της Λεωφόρου Συγγρού, η μετασκευή του Σαρογλείου Μεγάρου επί της Πλατείας Ομονοίας σε δημιουργία ξενοδοχείου Moxy σε συνεργασία με τη Marriott International, αλλά και δυο οικιστικά project στη δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023, ενώ το 2025 θα αρχίσει και η παράδοση του συγκροτήματος κατοικιών στα Χανιά, σε έκταση 11 στρεμμάτων. Η εταιρεία εξετάζει επενδυτικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη ενώ στα μελλοντικά σχέδιά της  περιλαμβάνονται τα περιαστικά logistics και ο διαγωνισμός για τις Γούρνες, καθώς και το Θριάσιο ΙΙ όταν αυτό προκηρυχθεί.

Γραφεία

Επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 400 εκατ. ευρώ προωθεί η Prodea, η οποία διατηρεί χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ. Ενα μεγάλο μέρος και ειδικότερα το 80% αφορά τη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων και το υπόλοιπο ξενοδοχεία, κατοικίες, με τις μισές να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής τους. Περίπου 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε χώρους logistics, στα οποία η Prodea έχει τοποθετηθεί στρατηγικά λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης της χώρας.

Τον πήχη ψηλά θέτει και η Premia Properties (πρώην Pasal Development), η οποία ετοιμάζει νέα ΑΜΚ το επόμενο διάστημα με μετρητά και εισφορά σε ακίνητα. Η εταιρεία, όπως ανέφερε πρόσφατα ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Ηλίας Γεωργιάδης, διαπραγματεύεται την εξαγορά μιας σειράς ακινήτων, με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα ξεπεράσει σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία και θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ στην πενταετία. Αυτή τη στιγμή, η συνολική αξία των ακινήτων της Premia, η οποία επικεντρώνεται σε logistics, εμπορικά κτίρια τύπου big boxes και κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης ΣΔΙΤ που έχει με κτίρια σχολείων).

Σημαντικά projects στον χώρο τουρισμού έχει στα σκαριά και η Grivalia Hospitality, με επίκεντρο την εμβληματική επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ στα Αστέρια Γλυφάδας για την κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει η διεθνούς φήμης αλυσίδα One & Only. Νέες επενδύσεις ύψους 44 εκατ. ευρώ περίπου σχεδιάζει και η BriQ Properties, η οποία εστιάζει στα logistics που αποτελούν το 43% του χαρτοφυλακίου της καθώς είναι ένας κλάδος με υψηλές αποδόσεις (περί το 8%).

Πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της και η Trade Estates του ομίλου Fourlis, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ενεργητικό αξίας 360 εκατ. ευρώ προτού μπει στο Χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα