Αλήθεια, πού κατοικούν οι Ευρωπαίοι; Σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία; Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό ούτε η απάντηση σε αυτό έχει μόνο στατιστική χρησιμότητα.

Οι τάσεις στην κατοικία διαμορφώνουν και τις τάσεις στην κτηματαγορά και καθορίζουν τις επιλογές των επενδυτών.

Πού κατοικούν ή πού αναγκάζονται να ζουν οι Ευρωπαίοι; Σε διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία; Οι τάσεις στην κατοικία διαμορφώνουν και τις τάσεις στην κτηματαγορά και καθορίζουν τις επιλογές των επενδυτών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πάντως ζει σε διαμερίσματα.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat. Πιο συγκεκριμένα το 60% των Ελλήνων κατοικεί σε διαμερίσματα, ούσα η κυρίαρχη επιλογή σε 14 κράτη μέλη.

Το 2019 το 46% του πληθυσμού της Ε.Ε. έμενε σε διαμερίσματα. Λίγο πάνω από το 1/3, δηλαδή ποσοστό 35%, διέμενε σε μονοκατοικία, ενώ ένα 19% μένει σε μεσοτοιχίες ή μεζονέτες.

Στη Λετονία το 66% των κατοίκων ζει σε διαμέρισμα, στην Ισπανία το 65%, στην Εσθονία το 61%, ενώ στον αντίποδα στην Κροατία το 68% διαμένει σε μονοκατοικία.

Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά διαμονής σε μονοκατοικία καταγράφονται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβενία (66%), η Ουγγαρία και η Ρουμανία (65% και στις δύο περιπτώσεις). Ακολουθεί η Δανία με 54%.

Η Ολλανδία και η Ιρλανδία είναι τα μόνα κράτη – μέλη στα οποία συναντάμε πολύ συχνά μεσοτοιχίες (58% και 53% αντίστοιχα).

Σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά παραμένει και η ιδιοκατοίκηση.

Το 2019 επτά στους δέκα πολίτες της Ε.Ε. διέμεναν σε δικό τους διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Οι ιδιοκτήτες είναι περισσότεροι από τους ενοικιαστές στο σύνολο των κρατών μελών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ρουμανία (96%), Ουγγαρία (92%), Σλοβακία (91%) και Λιθουανία (90%).

Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Γερμανία (51%) και Αυστρία (55%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα