Στην τελευταία έρευνα (Global Fund Manager Survey) της Bank of America μεταξύ 194 fund managers με υπο διαχείριση κεφάλαια 592 δισ. δολ., στην πρώτη θέση με τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους επενδυτές οι επαγγελματίες των αγορών αναγνωρίζουν την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς θεωρούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Σήμερα, αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν πως η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί «παροδικό σοκ», με τις τιμές να ισορροπούν το δεύτερο εξάμηνο, αν και μία μικρότερη ομάδα αναλυτών θεωρούν πως οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί, καθώς το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, ενώ η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα από τις προσδοκίες.

Η Lisa Shalett, Chief Investment Officer, Wealth Management της Morgan Stanley, θεωρεί πως οι επενδυτές θα πρέπει να απορρίψουν τις εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποτελέσει παροδικό φαινόμενο και πως θα πρέπει να αρχίσουν να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους.

Οι πέντε νέες δομικές μεταβολές

Όπως εκτιμά η ίδια, ο επιχειρηματικός κύκλος στην μετά πανδημία εποχή οδηγείται από μία νέα περίοδο δημοσιονομικών δαπανών, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξημένων  μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Τη νέα εποχή θα τη χαρακτηρίζουν πέντε νέες δομικές μεταβολές:

1. Την τελευταία 10ετία, η ομαλοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού βοήθησε στον έλεγχο των τιμών και του πληθωρισμού. Στην μετά πανδημία εποχή  η  τάση αποπαγκοσμιοποίησης θα ενταθεί, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επηρεαστούν  συμβάλλοντας και στην άνοδο του πληθωρισμού.

2. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκτιναχθεί. Με τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήμα αγοράζοντας ουσιαστικά χρέος, η δραματική αύξηση της προσφοράς χρήματος θα μπορούσε να δράση πληθωριστικά.

3. Η προσπάθεια  συγκράτησης των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα επιτείνει την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλα σημαντικά νομίσματα, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

4. Τα νέα δημογραφικά δεδομένα, καθώς  Baby Boomers αποσύρονται αφήνοντας τις θέσεις τους στους  Millennials και την Gen Z, δημιουργώντας συνθήκες μεταφοράς  πλούτου σε ένα νεότερο εργατικό δυναμικό που θα θέλει να καταναλώσει.

5. Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η  ανάγκη για ανέπαφα επιχειρηματικά μοντέλα που εντείνεται μετά και την έλευση της πανδημίας  συμπίπτει με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο τεχνολογιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και το blockchain.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή