Μια σκληρή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές Ευρωπαϊκών ομολόγων με υψηλό ρίσκο, ανάμεσα στον φόβο πως η στήριξη της κεντρικής τράπεζας εξασθενεί και την επιθυμία για αγορά μερικών από τα πιο προσοδοφόρα ενεργητικά της περιοχής του ευρώ.

Πουθενά αυτή η ένταση δεν είναι  πιο εμφανής από το ιταλικό κρατικό χρέος, όπου η μεγαλύτερη σε εβδομαδιαία διάρκεια πτώση των 10-ετων χρεογράφων από το 2018 έδωσε τη σειρά της στην μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τα μέσα Μαρτίου, την Παρασκευή.

Τις έντονες αυτές διακυμάνσεις προκάλεσε η διαμάχη για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας θα επιβραδύνει τις αγορές ενεργητικού τον επόμενο μήνα καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Για όσους θέλουν να στοιχηματίσουν εναντίον, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων παραήταν καλή για να την αγνοήσουν.

«Η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τώρα που αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με την επιθυμία της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα με επιθετικό τρόπο,» δήλωσε ο Γιαν φον Γκέριχ, της Νordea Markets.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «πάγωσε» μέρος της φημολογίας που κυκλοφορούσε τελευταία στην αγορά σχετικά την πιθανότητα μιας σημαντικής αλλαγής από την τρέχουσα υποστηρικτική πολιτική στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του διοικητική συμβουλίου τον Ιούνιο. Τα σχόλια αυτά έπληξαν το ευρώ, το οποίο υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, υποχωρώντας από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ ταυτόχρονα άλλαξε τη διάθεση των επενδυτών απέναντι στο ιταλικό χρέος το οποίο είχε δεχθεί πιέσεις αποδίδοντας πάνω από 1% -μία από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη. «Ο κίνδυνος μιας πρώιμης αλλαγής πολιτικής είναι χαμηλότερος σε σχέση με το παρελθόν και υπερεκτιμημένος από την αγορά,» δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, της Mizuho International. Ο Τσάτγουελ εκτιμά ότι η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 10-ετή Γερμανικά και Ιταλικά ομόλογα θα συρρικνωθεί στις 80 μονάδες βάσης από 117 μβ που είναι σήμερα. Το κατά πόσον αυτή η εκτίμηση θα δικαιωθεί να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική του πληθωρισμού.

Εάν η πρόσφατη άνοδος του τιμάριθμου είναι κάτι περισσότερο από ένα παροδικό σόκ, καθώς οι οικονομίες επανεκκινούν μετά την πανδημία, τότε το ζήτημα για περισσότερη νομισματική στήριξη θα αρχίσει να υποχωρεί, μειώνοντας τη ζήτηση για περιφερειακό χρέος υψηλότερου ρίσκου.

Τα πενταετή swaps πληθωρισμού, δείκτης προσδοκιών για αυξανόμενες τιμές την επόμενη δεκαετία, δείχνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν τον τιμάριθμο στο 1,6%, κοντά στα υψηλά επίπεδα που ήταν το 2018. Για τους αισιόδοξους επενδυτές, το ποσοστό αυτό θα είναι η κορύφωση. Oι Μizuho και Rabobank International συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τράπεζες που υποστηρίζουν ότι ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά για την ΕΚΤ να αρχίσει την επιβράδυνση του προγράμματος αγορών, με την αιτιολογία ότι η οικονομική ανάκαμψη μόλις άρχισε. Η NatWest Markets υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική ώστε να συμβάλει στην μόνωση της Ιταλίας από πιθανή παρατεταμένη πίεση στην αγορά ομολόγων και ότι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές