Σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές της σημερινής ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για κοινά έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών ισχύος μέχρι 20 και 50 MW, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό που έκλεισε πριν από περίπου μία ώρα πέρασε έργο με τιμή στα επίπεδα των 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα σημειώνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία των ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ τέτοια πτώση τιμών.

Επιπλέον, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν και ο διαγωνισμός αφορούσε και σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, εντούτοις τα έργα της τελευταίας τεχνολογίας πετάχτηκαν… εκτός αφού οι παραγωγοί που συμμετείχαν δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις προσφορές για τα ηλιακά. Σημειώνεται ότι το κόστος των αιολικών πάρκων είναι υψηλότερο σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 126 έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών συνολικής ισχύος. Εξ αυτών, οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν να συμμετείχαν αιολικά ισχύος περίπου 350 MW. Η συνολική ισχύς που δεσμεύτηκε ήταν της τάξης των 350 MW, με τα αιολικά όπως προαναφέρθηκε να μην καταφέρνουν να κλειδώσουν τιμές.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν στη διάρκεια των κοινών διαγωνισμών για έργα των δύο τεχνολογιών είχαν αποτυπωθεί μεγάλες διαφορές. Με τα φωτοβολταϊκά να κινούνται σε επίπεδα κοντά στα 49 ευρώ και τα αιολικά στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τη σκοπιμότητα των κοινών διαγωνισμών καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα αιολικά που έχουν, χάρη στην τεχνολογία τους, μεγαλύτερη δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής (ακόμη και τις νυχτερινές ώρες) αποκλείονται από την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης