Προβληματισμός επικρατεί στη διοίκηση της ΔΕΗ από την πορεία της θυγατρικής της εταιρείας EDS στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι καθόλου καλές με τη δραστηριότητά της μάλιστα στο trading να έχει εξελιχθεί σε ζημιογόνο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του Ο.Τ., η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να διακοπεί για φέτος η σχετική δραστηριότητα προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή δεν φέρνει μεγάλα έσοδα στη ΔΕΗ και πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά πως αυτά κρίνονται χαμηλά. Περιορισμένη είναι επίσης και η συμμετοχή της στην προμήθεια.

Για την ώρα πάντως, η δημόσια εταιρία δεν έχει λάβει αποφάσεις, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς λένε στον Ο.Τ., πως εξετάζονται και σενάρια απεμπλοκής της από τη συγκεκριμένη εξαγορά.

Η EDS κλείνει φέτος σχεδόν τρία χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. Η υπόθεση της απόκτησης της το καλοκαίρι του 2018 από την τότε διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης, σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών είχε προκαλέσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Το τίμημα εξαγοράς, που είχε ανακοινωθεί, μπορεί να ήταν χαμηλό (4,8 εκ. ευρώ) ωστόσο τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν εγείρει σειρά ερωτημάτων. Αυτά σχετίζονταν αφενός με το γεγονός πως η EDS ανήκε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, τον Κότσο Ανγκιούσεφ και αφετέρου με τον ζημιογόνο ισολογισμό που είχε ανακοινώσει η εταιρία για τα προηγούμενα χρόνια 2017 και 2016. Επιπλέον, στην κριτική που είχε ασκηθεί τότε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και στη διοίκηση της ΔΕΗ, ήταν η ίδια η άσχημη η πορεία της δημόσιας επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη τα οικονομικά της αποτελέσματα έβαιναν από το κακό στο χειρότερο με αποκορύφωμα το 2019 να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πάντως, η αρνητική πορεία της EDS είχε αποτυπωθεί και στο τελευταίο Δ.Σ. της διοίκησης Μανόλη Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ. Τον Ιούλιο του 2019 είχε αποφασίσει να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της εταιρίας στη Β. Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ, λίγες ώρες πριν παραιτηθεί είχε εγκρίνει τον εταιρικό της μετασχηματισμό από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρία και ταυτόχρονα είχε αποφασίσει την καταβολή ποσού 1,8 εκ. ευρώ το οποίο θα αποτελούσε το αρχικό κεφάλαιο της (υπό τη νέα εταιρική μορφή), κλείνοντας την κατά 1,6 εκ. ευρώ αρνητική της θέση.

Η τότε διοίκηση της ΔΕΗ, είχε οδηγηθεί σε αυτήν την απόφαση καθώς μία εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών της EDS στη Βόρεια Μακεδονία, η NLB, προειδοποίησε με διακοπή της γραμμής πίστωσης ύψους 2,5 εκ. ευρώ αν η εταιρία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν έκλεινε τη «μαύρη» τρύπα, η οποία υφίστατο από το 2017. Τότε ήταν στα 1,7 εκ. ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές θέλουν, την τράπεζα να είχε απαιτήσει τουλάχιστον 1,6 εκ. ευρώ για το κλείσιμο της αρνητικής θέσης της EDS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια