Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς μετριάστηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών για γρήγορη επιστροφή των αποθεμάτων του Ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Παρά την πίεση οι τιμές παραμένουν στα υψηλά επίπεδα της εβδομάδας, μετά τα κέρδη της τάξης του 3% που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τα futures του Brent υποχώρησαν κατά 20 σεντς, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,3% και διαμορφώθηκαν στα 68,26 δολάρια το βαρέλι στις 1223 GMT, μετά την εκτίναξη της τάξης του 3% που κατέγραψαν τη Δευτέρα. Τα futures του αμερικάνικου WTI υποχώρησαν κατά 0,4% , χάνοντας 29 σεντς και βρέθηκαν στα 67,56 δολάρια το βαρέλι, μετά από την άνοδο της τάξης του 3,9 % που είχαν σημειώσει χθες.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Η.Π.Α και στο Ιράν συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη. Οι συζητήσεις πήραν άλλη τροπή, όταν η Τεχεράνη και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφώνησαν να παρατείνουν τη συμφωνία παρακολούθησης των προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει δει ακόμα αν θα συμμορφωθεί  το Ιράν στις δεσμεύσεις του σχετικά με τα πυρηνικό του οπλοστάσιο, παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 έβαζε όρους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδόμησε τη συμφωνία με την απόσυρση των ΗΠΑ και επανέφερε και τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας. Ο Τζο Μπάιντεν, με την ανάληψη των καθηκόντων του, έφερε στο τραπέζι την αναζωπύρωση της συμφωνίας που είχε διαπραγματευτεί και υπογράψει ο Λευκός Οίκος του Μπάρακ Ομπάμα.

«Φαίνεται πώς η αγορά δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στις Η.Π.Α στο προσεχές μέλλον και συνεπώς ούτε να επιστρέψουν γρήγορα τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράν στη παγκόσμια αγορά» σημειώνει η Commerzbank.

Tέλος, η επανάκαμψη από την πανδημία είναι ανομοιόμορφη παγκοσμίως με αποτέλεσμα να υπάρχει μικτή εικόνα για την ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές