
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα υπερδεκαπλασιάστηκε μέσα σε 20 χρόνια, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», και προφανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο δεν μπαίνει μια τελεία από το πολιτικό σύστημα στον λαϊκισμό.
Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρωστούν στην Εφορία και στα Ταμεία πάνω από 110 δισ. ευρώ (!) αν προστεθούν και τα (φρέσκα) χρέη της πανδημίας. Το κυριότερο όμως είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ακόμη και στους «έχοντες»… Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του όταν παρακολουθεί την πολιτική σκηνή.
Για παράδειγμα, βλέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ανέξοδη αντιπολίτευση υποσχόμενοι κούρεμα των οφειλών της πανδημίας όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά ακόμη και προς τις τράπεζες, θέσεις τις οποίες υιοθετούν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση υπό την πολιτική πίεση και με την… πολυφωνία που τη διακρίνει, φαίνεται ότι δεν θέλει να στενοχωρήσει κανέναν.
Ετσι, παρακολουθούμε τον υπουργό των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στα πρωινά τηλεοπτικά παράθυρα, να μιλάει για ευκολίες πληρωμής, να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 240 δόσεις (!), δηλαδή σε μια εικοσαετία, και να δηλώνει ότι παλεύει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.
Στο απέναντι παράθυρο ο αναπληρωτής του, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, Θεόδωρος Σκυλακάκης δηλώνει την άλλη μέρα ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» οφειλών στο Δημόσιο, ούτε θα χαριστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές πέραν των όσων προβλέπονται, αλλά κι αυτός αφήνει ανοιχτό σε πόσα χρόνια θα αποπληρωθούν τα χρέη.
Ολες αυτές οι «ειδήσεις» τρέχουν πλέον με την ταχύτητα του Διαδικτύου, μεγεθύνονται στα δελτία των 8, μέχρι το επόμενο πρωί που επανέρχονται από τους αναλυτές του κυβερνητικού έργου ως η οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας.
Μόνο που αυτό το πανηγύρι οδηγεί ακόμη κι αυτούς που είναι σε θέση και θέλουν να είναι συνεπείς να σκέφτονται: «Μήπως είμαι βλάκας που πληρώνω;»…
Κάπως έτσι ξαναφουντώνει το κίνημα «δεν πληρώνω» που κάμφθηκε τα χρόνια των μνημονίων από την τρόικα με τις δεσμεύσεις καταθέσεων και τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ξαναρχίζουν την 1η Ιουνίου.
Κάπως έτσι μπορεί τα δημόσια οικονομικά να εκτροχιαστούν και πάλι, κάτι που ασφαλώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι στο γύρισμα του πολιτικού κύκλου.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα