Απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το big project των 486 MW σε 14 βραχονησίδες του Νοτίου Αιγαίου, της εταιρείας «Κυκλαδικά Μελτέμια» (συμφερόντων Eunice).

Το έργο είχε ήδη ταράξει τα… νερά, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία στα νησιά να διαμαρτύρονται, αλλά και την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου να εκδίδει πριν  από περίπου έναν χρόνο μια σκληρή αρνητική εισήγηση προς τη ΔΙΠΑ καθώς εκτιμούσε τις πιθανές επιπτώσεις από την υλοποίησή του έργου, ως σημαντικές και βλαπτικές για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησίδων.

Έτσι, χθες ο  Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολίτικης του ΥΠΕΝ κ. Κώστας Δημόπουλος υπέγραψε την απόφαση απόρριψης του αιτήματος της εταιρείας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στις  ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου των Δήμων Νισύρου, Λέρου, Αστυπάλαιας και Ανάφης  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, με συνέπεια, όπως αναφέρεται στην απόφαση «να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ». Το έργο πέρα από τους τρεις Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και  τα συνοδά έργα τους, περιελάμβανε και τη διασυνδετήρια Γραμμή Μεταφοράς (υπόγεια και υποβρύχια), 150 kV, με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Λαυρίου στην Αττική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης