Οι ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση στα μεταφορικά κόστη που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας δεν αφήσουν ανεπηρέαστες ούτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά τα φωτοβολταϊκά. Οι τιμές των ηλιακών πάνελ παρουσιάζουν από τις αρχές του έτους αυξήσεις που πλησιάζουν ακόμη και το 20%, μετά από πτώση 90% που είχαν σημειώσει την προηγούμενη δεκαετία σύμφωνα με νέα στοιχεία του Bloomberg.

Κύριος παράγοντας για τις ανατιμήσεις αυτές στα πάνελ είναι οι αυξήσεις στην πολυσιλικόνη που αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή ηλιακών πάνελ. Αρνητικά έχουν επηρεάσει ωστόσο και οι ανατιμήσεις σε άλλες πρώτες ύλες όπως είναι το ατσάλι, το αλουμίνιο, ο χαλκός αλλά και το κόστος μεταφοράς τους από τη μια πλευρά της γης στην άλλη.

Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να περιορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης ηλιακών πάρκων σε μια χρονική περίοδο που όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν επισήμως μέσω των κυβερνήσεών τους να υποστηρίζουν μεγαλύτερες επενδύσεις και έργα υποδομών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά ηλιακά πάρκα. Πρωτοπόρος στις προσπάθειες αυτές είχε εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές στα πλαίσια του σχεδίου τόνωσης της οικονομίας του Τζο Μπάιντεν.

Καθυστερήσεις

Αναλυτές της Wood Mackenzie επισημαίνουν ότι κατασκευαστές ηλιακών πάρκων που δεν έχουν υπογράψει ακόμη τελικές συμφωνίες με εταιρείες κοινής ωφέλειας για την τιμολόγησης της ενέργειας σε συγκεκριμένα έργα φωτοβολταϊκών, μπορεί να καθυστερήσουν την υλοποίηση των έργων αυτών μέχρι να διασφαλιστεί ότι οι τελικοί πελάτες θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι υψηλότερες τιμές επηρεάζουν ήδη τη ζήτηση και μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις υλοποίησης και ολοκλήρωσης ορισμένων μεγάλων έργων, προειδοποίησε η εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ Canadian Solar. Αναλυτές της εταιρείας του κλάδου Cowen εκτιμούν τώρα ότι μπορεί να αναβληθούν για ορισμένο διάστημα κάποια μεγάλα έργα στις ΗΠΑ.

Θα διατηρηθούν οι υψηλές τιμές

Η πολυσιλικόνη αποτελεί μορφή πολύ καθαρής σιλικόνης η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει άμμος θαλάσσης. Λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και της παραγωγής στην Κίνα και σε άλλες χώρες, οι κατασκευαστές πολυσιλικόνης δεν μπορούν πλέον να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της PVInsights που επικαλείται το Bloomberg, οι τιμές του υλικού αυτού έχουν εκτοξευτεί από τα 6,20 περίπου δολάρια το κιλό πριν από ένα χρόνο, σε σχεδόν 26 δολάρια το λικό σήμερα. Μάλιστα οι τιμές τώρα αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και μέχρι το τέλος του 2022 όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα των φωτοβολταϊκών είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας αναφέρει η επικεφαλής ανάλυσης φωτοβολταϊκών συστημάτων της BloombergNEF, Τζένι Τσέις. Η ίδια προειδοποιεί πως κατασκευαστές και κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να έχουν αυξημένες προσδοκίες για νέες μεγάλες μειώσεις τιμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αισιοδοξία πάντως δεν λείπει από την αγορά καθώς η τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή όλο και πιο αποδοτικών ηλιακών πάνελ. Πολλά στελέχη επίσης θεωρούν ότι το φαινόμενο της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από όσο σήμερα υπολογίζεται με την προϋπόθεση ότι θα επανέλθει στοιχειώδης κανονικότητα στην οικονομία μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης