Τις σοβαρές ενστάσεις της για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη κατέθεσε συγκεκριμένα σήμερα η ΓΣΕΕ η οποία εκτιμά ότι προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία , με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία , την εργασία και την κοινωνία.

Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας, εκτιμά η ΓΣΕΕ, η οποία τονίζει ότι «αναμένεται να κατακρημνίσει και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο».

«Σε ένα περιβάλλον ακραίας ευελιξίας της αγοράς εργασίας και έντονης επισφάλειας του εργατικού δυναμικού της χώρας, που τροφοδοτείται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την εκτεταμένη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την αποσάθρωση και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, το νομοσχέδιο προσλαμβάνει, εκτός από τον αντεργατικό προσανατολισμό του, και έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία παρουσιάζει αναλυτική κριτική επί των επιμέρους ρυθμίσεων Ατομικού και Συλλογικού Δικαίου, ενώ έχει αποστείλει ξεχωριστή κριτική και θέσεις σχετικά με την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή καθώς και τις προτάσεις της για το νέο θεσμικό πλαίσιο της τηλεργασίας.

Oι γραπτές θέσεις της ΓΣΕΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Το μέλλον του ΣΕΠΕ

Η ΓΣΕΕ αντιτίθενται στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας να μετατρέψει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Και επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το Σ.ΕΠ.Ε., αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση Εργαζομένων και Εργοδοτών, οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους.

Η Συνομοσπονδία επίσης επισημαίνει ότι η μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή επηρεάζει κομβικά τη λήψη των απαιτούμενων κατάλληλων μέτρων εφαρμογής της ΔΣΕ 190, που κυρώνεται με το ίδιο νομοσχέδιο, ως προς την παροχή έννομης προστασίας προς τα θύματα βίας και παρενόχλησης, αλλά και ως προς την παροχή έννομης προστασία προς τους εργαζόμενους με οικογενειακές υποχρεώσεις, δεδομένης της κύριας αρμοδιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη χώρα.

Πρόταση για την τηλεργασία

Στο θέμα της τηλεργασίας, η ΓΣΕΕ καταθέτει συγκεκριμένη και πρόταση για τη συμφωνία μετάβασης σε τηλεργασία και το δικαίωμα ανάκλησης, αφού παρουσιάζει αναλυτικά τι ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο από την ΕΓΣΣΕ 2006-2007. Παρουσιάζει το προτεινόμενο νέο θεσμικό πλαίσιο για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, αλλά και στο ζήτημα του εξοπλισμού και της υποχρέωσης κάλυψης του κόστους της τηλεργασίας, της προστασίας δεδομένων και ιδιωτικής ζωής, υγείας και ασφάλειας καθώς και τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax