Παλαιότερα η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο θεωρούνταν αυτή του έλληνα υπουργού Οικονομικών. Πλέον η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο έχει μετακινηθεί ανατολικότερα της Ελλάδας. Τούρκοι τραπεζίτες που βρίσκονται στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κάθονται στην «ηλεκτρική καρέκλα» ενός απέραντου «οικονομικού φρενοκομείου». Σε αυτή την κατάσταση έχει φέρει τη χώρα η «παρανοϊκή» οικονομικά άποψη Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια φέρνουν τον πληθωρισμό και όχι ο πληθωρισμός τα υψηλά επιτόκια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προς την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε άλλο ένα στέλεχος της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, στην προσπάθειά του να «φτιάξει» τους συσχετισμούς ενόψει των μελλοντικών αποφάσεων για το μέλλον των επιτοκίων. Μάλιστα όχι απλά τον έδιωξε, αλλά τον έδιωξε… νύχτα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε η αποπομπή του στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο αντικαταστάτης του ήταν και πάλι κάποιος από τον στενό πυρήνα του προέδρου. Απολύοντας τον Ογκιουζμάν Οζμπάς που είχε διορίσει ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ τον Νοέμβριο του 2019, τοποθέτησε στη θέση του τον Σεμίχ Τουμέν καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο TED στην Αγκυρα και σύμβουλό του σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού! Προσέλαβε δηλαδή σε νευραλγική θέση, αυτόν που τον συμβουλεύει ποιους να προσλαμβάνει…

Πρόκειται για την απόλυση του τρίτου κατά σειρά ανώτατου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας το τελευταίο δίμηνο, μετά την αντικατάσταση του διοικητή της Νατσί Αγκμπάλ από τον Σαχάπ Καβτσίογλου. Ο τελευταίος πήρε τη θέση γράφοντας αυτά που ήθελε να ακούει ο Ερντογάν. Ασκούσε σκληρή αρθρογραφία κατά της πολιτικής ανόδου των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του. Το πρόβλημα για τον τούρκο πρόεδρο είναι ότι τις κινήσεις του δεν τις βλέπουν με καλό μάτι οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν επικροτήσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που είχε ακολουθήσει ο προηγούμενος διοικητής Αγκμπάλ. Τώρα μάλιστα υποπτεύονται, ότι πίσω από τις αλλαγές κρύβεται η προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αν συμβεί αυτό, από πολλούς προεξοφλείται ότι η λίρα θα διολισθήσει περαιτέρω και δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων θα αποσυρθούν από τη χώρα.

Είναι δεδομένο ότι ο τούρκος πρόεδρος στη ζυγαριά, οικονομία ή δημόσια υποστήριξη επιλέγει το δεύτερο, καθώς βλέπει τη δημοφιλία του να καταρρέει. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την τουρκική οικονομία, ενώ πυκνώνουν και τα σκάνδαλα. Η υπόθεση της απάτης με τα κρυπτονομίσματα στα οποία είχαν στραφεί ως επένδυση οι πολίτες, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ερντογάν. Φτάνει μάλιστα μέχρι τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς φωτογραφία τον δείχνει να συνομιλεί στο γραφείο του με τον δημιουργό της εφαρμογής ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα επηρεάσει και την επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου την άλλη Δευτέρα στην Αθήνα. Ο τούρκος πρόεδρος είναι για πρώτη φορά τόσο στριμωγμένος, κυρίως από το εσωτερικό μέτωπο και είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσει αντίβαρο στην εξωτερική πολιτική. Καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρό ροκ την επόμενη εβδομάδα στην αναμέτρηση που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες στην Αγκυρα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion