Το «όραμά του» για έναν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό τομέα στην Ευρώπη, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Καθώς οι προετοιμασίες για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο προχωρούν με έντονους ρυθμούς, το Συμβούλιο προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να κινηθούν προς μια συλλογική και καλά συντονισμένη αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία με κοινή και συνεκτική προσέγγιση, μεταξύ άλλων με τη στήριξη της ανάπτυξης εθελοντικών προτύπων για πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στις τουριστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Το Συμβούλιο καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με έξυπνο τρόπο οι υφιστάμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης εντός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και του «Next Generation EU» για την αναζωογόνηση του πληττόμενου ευρωπαϊκού τουριστικού οικοσυστήματος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να υποβάλουν έως το τέλος του 2021 ένα από κοινού σχεδιασμένο ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τον τουρισμό 2030/2050, με στόχο να υποστηριχθούν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση του ευρωπαϊκού τουριστικού οικοσυστήματος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του.

Δεσμεύσεις

«Ο τουρισμός έχει τεράστια σημασία για τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των περιφερειών μας. Συμβάλλει επίσης καθοριστικά στη διατήρηση και την προαγωγή των ευρωπαϊκών αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, ο τουρισμός είναι επίσης ο τομέας της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία COVID-19. Τα σημερινά συμπεράσματα αποτελούν σαφές μήνυμα της δέσμευσής μας να αναζωογονήσουμε τον ευρωπαϊκό τουρισμό» σχολίασε ο Pedro Siza Vieira, Υπουργός Επικρατείας Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης της Πορτογαλίας, και πρόσθεσε:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green