Ένα ακόμα στοιχείο -κλειδί για την πορεία του πληθωρισμού δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ενισχύοντας τις ανησυχίες για συνέχιση στην αύξηση των τιμών, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, ο βασικός δείκτης ατομικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 3,1%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο κατά 2,9%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από των τελευταίων 13 ετών.

Αν και παρακολουθούν μια σειρά δεδομένων, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, θεωρούν τον δείκτη αυτό ως το καλύτερο μέτρο για την εκτίμηση του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο το ορίου που έχει θέσει για σταθερότητα των τιμών, η Fed θεωρεί ότι το 2% είναι ένα υγιές ποσοστό , αν και έχει δεσμευτεί προσφάτως ότι θα επιτρέψει υψηλότερα ποσοστά από τα συνηθισμένα προς όφελος της προώθησης της πλήρους απασχόλησης.

Ο δείκτης αποτυπώνει τις μεταβολές των τιμών σε μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών και γενικά θεωρείται ένα ευρύτερο μέτρο για τον πληθωρισμό, καθώς καταγράφει αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και έχει ευρύτερο πεδίο από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Τμήματος Εργασίας.

Ο ΔΤΚ επιταχύνθηκε 4,2% τον Απρίλιο.

Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού συνδυάζεται με μια απότομη επιβράδυνση του προσωπικού εισοδήματος, η οποία μειώθηκε κατά 13,1%. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά μικρότερο από το 14% της εκτίμησης. Τα προσωπικά εισοδήματα είχαν αυξηθεί κατά 20,9% τον Μάρτιο μετά τον τελευταίο γύρο των κυβερνητικών ελέγχων.

Ακόμη και με τη μεγάλη μείωση του προσωπικού εισοδήματος, το ποσοστό αποταμίευσης παρέμεινε αυξημένο στο 14,9%. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Το διαθέσιμο εισόδημα, μετά από φόρους και άλλες παρακρατήσεις, μειώθηκε κατά 14,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή