Με «κουρεμένα» τα δάνειά της κατά 90%, η εταιρεία κατεψυγμένων Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. περνά στην τουρκική βιομηχανία αλιευμάτων Dardanel Önentaş.

Η εξαγορά ανακοινώθηκε χθες από την  τουρκική εταιρεία και όπως αναφέρεται συμφωνήθηκε με τις τράπεζες εξαγορά του χρέους 62,3 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης για 6 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το ενδιαφέρον της Dardanel Önentaş δεν είναι καινούργιο, καθώς οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την τύχη της αχαϊκής εταιρείας κατεψυγμένων μετρούν τουλάχιστον μία διετία. Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Καλλιμάνης, που κάποτε είχε μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 42 εκατ. ευρώ, δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.

Την ίδια εποχή, στους εν δυνάμει «λευκούς ιππότες» για τη διάσωση της Καλλιμάνης, εκτός από τους Τούρκους, ήταν και το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου, νέου ιδιοκτήτη της Creta Farms κι ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είχε προηγηθεί ένας άλλος «λευκός ιππότης» η πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών επιχειρήσεων της Pillarstone, ωστόσο στα τέλη του 2018 εντελώς απροσδόκητα αποχώρησε και η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας κατεψυγμένων έμεινε στον αέρα.

Τελικά φαίνεται ότι η διάσωση θα έρθει εξ ανατολών.

Ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της Καλλιμάνης, που έχει αναρτηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, είναι του 2016. Πριν μια 5ετία λοιπόν, οι πωλήσεις της είχαν υποχωρήσει στα 31,9 εκατ. ευρώ από 39,383 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 και 41,178 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014. Ενώ οι ζημιές της εταιρείας διαμορφώθηκαν το 2016 στα 4,149 εκατ. ευρώ από 7,574 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιές 5,172 εκατ. ευρώ το 2014.

Ποια είναι η Dardanel Önentaş

Η Dardanel Önentaş, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και εργοστάσιο Çanakkale, είναι εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο απασχολεί 828 υπαλλήλους και ο τζίρος της το 2019 ανήλθε στα 73,66 εκατ. ευρώ.

Η τουρκική εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 τον Niyazi Önen και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες κονσερβοποιημένων ψαριών, κυρίως τόνου, κατεψυγμένων θαλασσινών, αλευριού ψαριών, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, κατεψυγμένων έτοιμων τροφίμων, τροφών για κατοικίδια, κ.ά.

Η Dardanel αγοράζει ετησίως 25.000 τόνους ψάρια τα οποία επεξεργάζεται, ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος Dardanel, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%

Εδώ και δύο χρόνια το τιμόνι της εταιρείας έχουν αναλάβει τα παιδιά του Niyazi Önen, ο γιος του Mehmet και η κόρη του Ayşe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα