Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών έχουν υποχωρήσει τα spreads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πιο ήσυχοι για τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ την ίδια ώρα που ανεβαίνει ο ενθουσιασμός για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η επιβάρυνση κινδύνου σε χρέος επενδυτικής βαθμίδας μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στις 84 μονάδες βάσης έναντι των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων, επίπεδο που η αγορά είχε ξαναδεί το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ έχει ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη φέτος, θέτοντας τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης σε τροχιά για θετικές αποδόσεις για δεύτερο διαδοχικό μήνα, έπειτα από το χειρότερο ξεκίνημα από το 1980 που έκαναν φέτος.

Το φθηνό κόστος δανεισμού ενθαρρύνει τη σταθερή ροή νέων εταιρικών εκδόσεων, με τις πωλήσεις του μήνα να ανέρχονται στα 136 δις δολάρια και τους εκδότες να εμφανίζουν νέες συμφωνίες χρέους με ελάχιστες παραχωρήσεις στο ήδη υπάρχον χρέος.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, από μερίδα της αγοράς θα θεωρεί ότι το ράλι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ότι η επόμενη πορεία του θα είναι πτωτική. Και υπάρχει ένα στοιχείο που ίσως του δικαιώσει. Τα ομολογιακά αμοιβαία υψηλής αξιολόγησης έριξαν μόλις 911 εκατ δολάρια σε μετρητά στην αγορά αυτή στη διάρκεια της εβδομάδας, το χαμηλότερο ποσό για το 2021.

Η προοπτική πληθωρισμού αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας και οι επενδυτές θα μπορούσαν να γίνουν νευρικοί σε περίπτωση που οι αποδόσεις του κρατικού χρέους των ΗΠΑ κινηθούν ανοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές