Η τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα για το πως θα χρησιμοποιήσει  το χαρτοφυλάκιο της με εταιρικά ομόλογα αξίας 20 δισ. στερλινών ώστε να ωθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων, μέρος της ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων.

Η BoE, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι είναι η πρώτη απ όλες τις κεντρικές τράπεζες στον κόσμο που ανακοινώνει τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αφαίρεση από το χαρτοφυλάκιο της ομόλογα εταιρειών που είναι πολύ ρυπογόνες. Θα δώσει δηλαδή χρόνο στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα αντί να προχωρήσει σε ξεπούλημα των ομολόγων εταιρειών, του ενεργειακού τομέα,της παραγωγής ενέργειας και ορυχείων.

«Η αποεπένδυση είναι πολύ δυνατό εργαλείο» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος για τις αγορές της ΒοΕ Andrew Hauser «που θα παραμείνει στη φαρέτρα. Αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια αξιόπιστη απειλή που θα δημιουργήσει κίνητρα, παρά να λειτουργήσει ως μια γρήγορη επιδιόρθωση χωρίς διακρίσεις.»

Η ΒοΕ κατέχει το 6,5% της αγοράς εταιρικών ομολόγων σε στερλίνα, καθώς διπλασίασε τις τοποθετήσεις της  την προηγούμενη χρονιά που αγόραζε περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξει την οικονομία της Μεγ.Βρετανίας στην πανδημία.

Αν και το ποσοστό της αγοράς που κατέχει είναι μικρό, η κεντρική τράπεζα ευελπιστεί να αποτελέσει σηματοδότη για τους υπόλοιπους επενδυτές.  Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα το πρώτο «stress test» που θα αφορά στην προσαρμογή στους κανόνες για την κλιματική αλλαγή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης για αυτή τη χρονιά, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλΟξενήσει στην Γλασκώβη την Διεθνής Συνάντηση για το Κλίμα του Ο.Η.Ε (COP26) το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green