Για τους ανά τον κόσμο λάτρεις του ποδοσφαίρου το αποψινό ραντεβού στο Πόρτο έχει να κάνει με την αναμέτρηση μεταξύ δύο γιγάντων του αγγλικού ποδοσφαίρου, της Chelsea και της Manchester City, όμως πίσω από το ματς υπάρχει και η αναμέτρηση δύο μεγιστάνων που παλεύουν εδώ και χρόνια να κατακτήσουν και να διατηρήσουν τα σκήπτρα του δημοφιλέστερου αθλήματος.

Μιλάμε βέβαια για το Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αγόρασε την Chelsea το 2003 και τον Σείχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, ο οποίος αγόρασε την Manchester City το 2008. Αμφότεροι υπολογίζεται πως έχουν ξοδέψει πάνω από 3,7 δισ. στερλίνες για την απόκτηση νέων παικτών για την ενίσχυση των ομάδων τους. Και βέβαια η επένδυση τους αυτή έκτοτε απέδωσε καρπούς αν λάβουμε υπόψη την τεράστια συλλογή τίτλων.

Μάλιστα, σε ένα διάστημα που η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες «γονάτισαν» οικονομικά τους μικρότερους συλλόγους, οι δύο μεγιστάνες συνέχισαν να «ρίχνουν» ζεστό χρήμα για τα ρόστερ των ομάδων τους. Η Chelsea δαπάνησε το ποσό ρεκόρ για το σύλλογο των 89 εκατ. στερλίνων μόνο για την απόκτηση του Κάι Χάβερτζ από την Bayer Leverkusen, ενώ οι συνολικές δαπάνες για μεταγραφές έφτασαν περίπου τα 230 εκατ. στερλίνες.

Υπολογίζεται πως αφότου ο Ρώσος μεγιστάνας ανέλαβε το τιμόνι, η ομάδα έχει ξοδέψει περίπου 2 δισ. στερλίνες για την απόκτηση παικτών.

Όχι πως ο σείχης Μανσούρ βρίσκεται πολύ πίσω. Υπολογίζεται πως, από το 2008, έχει διαθέσει συνολικά 1,7 δισ. στερλίνες για παίκτες. Μάλιστα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως, ενώ οι περισσότεροι σύλλογοι στην Αγγλία και όχι μόνο προχώρησαν σε μειώσεις μισθών για τη σεζόν 2019-2020 λόγω των μειωμένων εσόδων και τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας, η City προχώρησε σε αυξήσεις. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε αυξήσεις της τάξεως του 11% στα 351 εκατ. στερλίνες, που συνιστά ρεκόρ για την Premier League (και μάλιστα είναι κατά 90 εκατ. στερλίνες πάνω από το λογαριασμό των παικτών της Chelsea). Και βέβαια έπεται και συνέχεια αν λάβουμε υπόψη τις πληροφορίες που θέλουν τη City να είναι έτοιμη να ξοδέψει 100 εκατ. στερλίνες για τον Τζακ Γκρίλις της Aston Villa, που αν επιβεβαιωθεί θα συνιστά νέο ρεκόρ μεταγραφής.

Αναφορικά με τις προσωπικές τους περιουσίες, ο Ρομαν Αμπράμοβιτς που οφείλει μεγάλο μέρος της ρευστότητας του στην πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της πετρελαϊκής Sibneft στον κρατικό ενεργειακό γίγαντα της Gazprom, υπολογίζεται ότι μετρά μια περιουσία της τάξεως των 13,3 δισ. στερλίνων (νούμερο 102 στην παγκόσμια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων).

Αντιστοίχως, η περιουσία του σείχη Μανσούρ, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω της δαιδαλώδους μορφής των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ των 13 και 17 δισ. στερλίνων. Θυμίζουμε δε, πως είναι και επικεφαλής του κρατικού fund του Εμιράτου που διαχειρίζεται κονδύλια συνολικού ύψους 243 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι