Οταν το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τέλμα οι ειδικοί αναφέρουν πως για να ξεκολλήσει χρειάζεται να γίνει ένα deal μιας εισηγμένης που να ξεπερνά κατά πολύ την τρέχουσα αποτίμησή της. Οταν συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, αφυπνίζει τους επενδυτές που αρχίζουν να ψάχνουν υποτιμημένες αξίες και με τις αγορές τους ανεβάζουν πάλι τις τιμές.

Η Chipita δεν είναι εισηγμένη. Εχει όμως αποτίμηση περί το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή 12 φορές τα ebitda της που είναι το σημείο αναφοράς για τις εταιρείες τροφίμων σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε τόσο είχε αποτιμηθεί όταν ήταν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνο.

Η Chipita εξαγοράστηκε από τη Mondelez, η οποία προσέφερε περίπου 20 φορές τα ebitda της ελληνικής εταιρείας. Δύο δισ. δολάρια ή 1,63 δισ. ευρώ πάνω στο τραπέζι για την ελληνική πολυεθνική που έμαθε τους Ελληνες – και όχι μόνο – να τρώνε κρουασάν.

Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό και με άλλες εξαγορές που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα (Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική από CVC, Forthnet από United Group κ.ά.) αλλά και από τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην αύξηση της Πειραιώς, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη και οι άνετες υπερκαλύψεις των ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ, της Motor Oil, του Μυτιληναίου και της Costamare καταδεικνύουν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Old money, hedge funds, private equity funds, επενδυτικά ασφαλιστικά ταμεία, αποταμιεύσεις πολιτών ρίχνονται στη «μάχη» για να αποκτήσουν ελληνικά assets.

Η πανδημία υποχωρεί, το κόστος δανεισμού της χώρας και των αξιόχρεων επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να εγγυηθεί μια πενταετία απρόσκοπτης ανάπτυξης. Οι αναλυτές της Εθνικής αναφέρουν πως το ΑΕΠ το διάστημα Απρίλιος – Μάιος αυξήθηκε κατά 10%.

Η ελληνική οικονομία περνά στο ξέφωτο και πλέον το βάρος πρέπει να δοθεί στις παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ώστε ο παραγόμενος πλούτος να διαχυθεί σε όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion