Το πρόσφατο deal των 2 δισ. δολαρίων της εξαγοράς της Chipita από τη Μondelez τέθηκε στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Moody’s, οι οποίοι εκτιμούν ότι έρχεται να προσθέσει νέες κατηγορίες σνακ στο χαρτοφυλάκιo της. Από την άλλη, οι διευρυμένες δυνατότητες διανομής της ελληνικής εταιρείας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη επιτρέπουν στην αμερικανική πολυεθνική να βελτιώσει το δικό της δίκτυο διανομής στην περιοχή, επισημαίνουν.

Την ίδια στιγμή, η Mondelez μπορεί να κυκλοφορήσει τα προϊόντα της Chipita στις άλλες αγορές της σε όλο τον κόσμο, επισημαίνεται.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, η Chipita παράγει γλυκά και αλμυρά σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και εμφάνισε πωλήσεις περίπου 580 εκατ. δολαρίων το 2020. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια και σήμερα πουλά τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες, δηλαδή σε μία αγορά με 2 δισ. καταναλωτές. Αναφέρονται και κάποια brands της Chipita, όπως 7Days, Chipicao και Fineti, ενώ τονίζεται ότι η εταιρεία έχει ισχυρή παραγωγική δυναμικότητα με 13 εργοστάσια και περισσότερους από 5.100 υπαλλήλους.

Η Mondelez περιμένει σημαντικές συνέργειες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των αποτελεσμάτων της και τη μείωση του δανεισμού της σε βάθος χρόνου, τονίζει η Moody’s.

Η εξαγορά της Chipita κατά τη Moody’ s, είναι το μεγαλύτερο από μία σειρά deals που έκλεισε τελευταία η Mondelez, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να επεκτείνει την παρουσία της στην γοργά αναπτυσσόμενη αμερικανική και διεθνή αγορά των σνακ. Συνολικά, η Mondelez έχει ξοδέψει σχεδόν 4 δισ. δολάρια σε εξαγορές από τον Απρίλιο του 2020.

Ενώ αυτά τα deals δεν είναι μεγάλα εάν τα κοιτάζει κάποιος μεμονωμένα, όλα μαζί συνιστούν μία σημαντική επένδυση στην ανάπτυξη της Mondelez, εξηγεί η Moody’s.

Με έδρα στο Σικάγο, η Mondelez είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο (μετά τις Nestlé, PepsiCo, Mars και Danone). Με ετήσιο τζίρο 27 δισ. δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σνακ παγκοσμίως. Και μάλιστα έχει στο χαρτοφυλάκιό της πέντε brands τα οποία παράγουν τζίρο άνω του 1 δισ. δολαρίων το καθένα. Πρόκειται για τα Oreo, Nabisco, Cadbury, Milka και Trident.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις