Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings για την τουρκική οικονομία και τη λίρα, προσθέτοντας στις απειλές και τον παράγοντα του αυξημένου πολιτικού ρίσκου λόγω των συχνών παρεμβάσεων του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο οίκος θεωρεί πως η Τουρκία κινδυνεύει από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών, αν οι αρχές δεν προχωρήσουν σε διορθωτικά μέτρα, αντιστρέφοντας λάθος αποφάσεις (κυρίως προφανώς σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας).

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε εκτιμήσεις του ο ειδικός αναλυτής του οίκου για την Τουρκία, Ντενίς Σεν, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι απώλειες της οποίας ανέρχονται στο 17% σε ετήσια βάση έναντι του δολαρίου από το 2015, καθώς και η συνεχής και αυξημένη κρατική παρέμβαση για να ανακοπεί η καθοδική της πορεία, έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του τουρκικού νομίσματος.

Θυμίζουμε πως από τα μέσα Μαρτίου, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16%, αφότου ο Ερντογάν «ξαναχτύπησε» με την καρατόμηση ενός ακόμη κεντρικού τραπεζίτη, επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος με τις τελευταίες αποφάσεις της Τράπεζας της Τουρκίας, που είχε ανεβάσει τα τουρκικά επιτόκια.

Για το λόγο αυτό αντικατέστησε τον Νατσί Αγκμπάλ, που οι αγορές εμπιστεύονταν αλλά είχε προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, με τον Σαχάμπ Καβτσίογλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με τις απόψεις του σουλτάνου κατά της αύξησης των επιτοκίων. Επίσης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αντικατασταθεί και άλλα κορυφαία στελέχη στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας.

Η αλλαγή ρότας στην κεντρική τράπεζα ήταν άμεσα ορατή, με το συμβούλιο να αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19%, κατά την τελευταία συνεδρίαση του.

«Ο Ερντογάν μπορεί να δείξει περισσότερη υπομονή με το νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάμπ Καβτσίογλου και τους υποδιοικητές του, καθώς θα αφήνουν τα επιτόκια αμετάβλητα, όμως και οι δικές τους θέσεις θα κινδυνεύσουν αν δεν μειώσουν τα επιτόκια μέχρι τα τέλη της χρονιάς» σχολίασε ο Σεν.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει την οικονομία ακόμη πιο ευάλωτη σε εκροές ξένων κεφαλαίων, υποτίμηση της λίρας και εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος ήδη «τρέχει» επισήμως στο 17,1%, προειδοποιεί η Scope Ratings.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή