Η συμφωνία για την αύξηση του φόρου που καταβάλλουν εταιρίες όπως, η Google, Facebook και Amazon θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 σήμερα στο Λονδίνο.

Στη σημερινή διάσκεψη προεδρεύει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ενώ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και των επτά υπουργών από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

Ο Σούνακ έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η διεξαγωγή της διάσκεψης με τη φυσική παρουσία των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, στο περίτεχνο αρχοντικό Lancaster House του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Χρειάζεται να είσαι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητάς ανοιχτά και ευγενικά, αναλύοντας τα πράγματα», δήλωσε ο Σούνακ στο Reuters, στη διάρκεια συνέντευξής του αυτή την εβδομάδα.

Εξαιτίας των περιορισμών της COVID-19, οι υπουργικές αντιπροσωπείες μειώθηκαν σε αριθμό μελών. Επίσης, έχει μειωθεί και ο αριθμός των δημοσιογράφων που τις συνοδεύουν.

Παράλληλα, τα σχέδια για το πως θα κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών τροποποιήθηκαν με τη βοήθεια αξιωματούχων της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά σε μία ευρύτερη ομάδα χωρών, την G20, κατά τη διάσκεψη της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βενετία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πριν από την πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης, ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα», το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται «εντός των δυνατοτήτων» της υπουργικής διάσκεψης.

Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Τάρο Άσο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα για ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει την επίτευξη μίας πληρέστερης συμφωνίας, όταν ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων συναντηθούν σε παραθεριστικό θέρετρο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στις 11-13 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...