Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι Δημοκρατικοί τη διαδικασία για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις υποδομές της χώρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ή χωρίς υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ στο CNN το πρωί της Κυριακής.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει την ελπίδα για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τις υποδομές κοινης αποδοχής με τους Ρεπουμπλικάνους» η Γκράνχολμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η σχετική διαδικασία στο νομοθετικό σώμα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τις δυνατότητες συμφωνίας με τον κύριο Ρεπουμπλικανό διαπραγματευτή για τις υποδομές, την γερουστιακή Σέλεϊ Μουρ Κάπιτο, για τρίτη φορά τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα για τις υποδομές και την απασχόληση προβλέπει μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό 32.000 χιλιομέτρων του οδικού δικτύου της χώρας, την κατασκευή 10.000 γεφυρών, την κατασκευή νέων και τον εκσυγχρονισμό ήδη λειτουργούντων αεροδρομίων, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου των ΗΠΑ και την παροχή κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα για τις υποδομές και την απασχόληση θα εφαρμοστεί παράλληλα με το «πακέτο» των 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει ήδη ψηφιστεί από το Κογκρέσο και έχει αρχίσει να υλοποιείται για την ανακούφιση των οικονομικώς πληγέντων από την πανδημία.

Απαραίτητη προϋπόθεση αλλά και πολιτικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του περιορισμένου ρόλου που διαδραματίζει εδώ και γενιές ολόκληρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όχι μόνο στον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και στη λειτουργία της αμερικανικής οικονομίας. Όπως είπε ο Μπάιντεν, το εξαγγελθέν πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει κατά 20% ή και περισσότερο στη διαμόρφωση του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Στόχος επίσης του προγράμματος είναι η υπό κεντρική κυβερνητική καθοδήγηση ισχυροποίηση της οικονομίας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και επίσης να ενισχύσει τις ΗΠΑ έναντι του αυξανόμενου κινεζικού ανταγωνισμού και της απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που συνιστά, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, η οικονομική πολιτική του Πεκίνου.

Είναι προφανές ότι για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου στα σχέδιά της η διακυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αποδώσει την ενίσχυση των κρατικών δομών και της κυβερνητικής εποπτείας στην οικονομία εις βάρος του ιδιωτικού τομέα ως ανάγκη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή