Με μια σειρά πρωτοβουλιών τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει  την επιθυμία της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό μελετά το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου και αλουμινίου από χώρες με πιο χαλαρή νομοθεσία σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Μάλιστα, όπως γράφει το Bloomberg η Κομισιόν σχεδιάζει ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο θα αυξάνεται  το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων, που προέρχονται από ρυπογόνες βιομηχανιίες.

Το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, αναφέρει ότι ο σχετικός δασμός θα βασίζεται στο κόστος ρύπων που ήδη επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Προσθέτει επίσης  ότι θα εφαρμοστεί στην παραγωγή φυτοφαρμάκων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγωγικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αγοράζουν ειδικά πιστοποιητικά που θα τιμολογούνται βάσει του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων.

Οι δασμοί, που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που θα παρουσιαστούν στις 14 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσαρμογής  των ευρωπαϊκών οικονομιών στο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων το 2030.

Ο γενικότερος στόχος της Ε.Ε., το λεγόμενο Green Deal ή Πράσινη Συμφωνία, προβλέπει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης στην πρώτη ήπειρο στον κόσμο που θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και θα το έχει κατορθώσει μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι με τους δασμούς αυτούς, η Ε.Ε. έχει διπλή στόχευση:  αφενός να ανοίξει το πεδίο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και παράλληλα να ενθαρρύνει την ανάληψη πιο δυναμικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής από τρίτες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green