
Την εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου ο δείκτης ανάκαμψης παρέμεινε σχεδόν σταθερός καθώς βελτιώθηκε από τις από τις 87,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 87,3 μονάδες. Αισθητή ήταν η βελτίωση στον κλάδο της υγείας και στην κινητικότητα, βελτίωση όμως που αντισταθμίστηκε από την αντίστοιχη μείωση στην αγορά εργασίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει συνεχή αύξηση εδώ και 9 εβδομάδες (με εξαίρεση τη μικρή μείωση κατά την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021). Πρόκειται για το μόνο δείκτη που έχουμε εντοπίσει εδώ και τόσο καιρό με μια συνεχόμενη πορεία ανάκαμψης -οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση και την υγεία- παρότι οι γενικότερες ενδείξεις ήταν αρνητικές. Αυτή η τάση ανάκαμψης φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. της 4ης Ιουνίου 2021 σχετικά με ύφεση στην ελληνική οικονομία της τάξης του -2,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως τις 16 Μαΐου, στις 76,41 μονάδες σε σχέση με τις 76,06 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις μικρές βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης και της υγείας.
Πανδημία και Οικονομία
Οι τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερές καθώς μειώνονται τα κρούσματα , οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης.

Προβλέψεις ΑΕΠ
Το 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ακόμη, εκτιμάται σε 3,40% και αναμένεται να επιβεβαιωθουν ή να διαψευστούν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 4,42% ενώ για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,65%.
Προστέθηκαν οι ανανεωμένες προβλέψεις της Focus Economics. Ωστόσο. δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τις προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιουνίου 2021 κάνουν λόγω για ύφεση στην ελληνική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά -2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Με βάση την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και εάν επιβεβαιωθεί η εξέλιξη που αναμένεται με βάση την Oxford Economics για τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2021 θα πρέπει να αναμένουμε ρυθμό μεγέθυνσης για το σύνολο του έτους ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 4,42% αντί για 3,4% που αναμέναμε.
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης