Η βία που σχετίζεται με τον αθλητισμό απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίος ενέκρινε τα σχετικά συμπεράσματα ενόψει του Euro.

Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μοναδική πρόκληση για την ασφάλεια κατά τη διοργάνωση του EURO, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 11 ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πρέπει να συνεχίσουν να υιοθετούν μέτρα και διαδικασίες που αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνει επίσης τη σημασία της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς διοργάνωσης.

Αναγνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση της κίνησης των υποστηρικτών του κινδύνου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της δημόσιας αναταραχής και της σχετικής εγκληματικής δραστηριότητας, ενθαρρύνει την αποτελεσματική διεθνή συνεργασία μέσω της ανάπτυξης εξειδικευμένων υπευθύνων επιβολής του νόμου, καθώς και άλλων συνδέσμων, ακόμη και αν πραγματοποιείται αθλητική εκδήλωση χωρίς κοινό.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι, λόγω πολλών πρόσφατων περιστατικών βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα πέρα από τους αθλητικούς χώρους. Το πεδίο των προληπτικών μέτρων πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει τοποθεσίες όπως δημόσιες συγκοινωνίες, ξενοδοχεία, προπονητικά κέντρα, σημεία νυχτερινής ζωής και άλλους δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, επισημαίνει τη σημασία της προστασίας των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων που είναι ανοιχτοί στο κοινό, ιδίως μέσω της εφαρμογής σχεδίων ασφάλειας και μέσω της χρήσης συστημάτων παρακολούθησης και ανίχνευσης που ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρακολουθούν το διαδικτυακό περιεχόμενο, με σκοπό την πρόληψη και τον μετριασμό της διάδοσης μηνυμάτων που υποκινούν βία, εξτρεμισμό, ριζοσπαστικοποίηση και ξενοφοβία.

Το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη τα κράτη μέλη να αυξήσουν την εκτίμηση επικινδυνότητας των υποστηρικτών του κινδύνου, ιδίως εκείνων με εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ώστε να εντοπίσουν, να αποτρέψουν και να περιορίσουν την πιθανή εχθρική και εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport